Tudj meg mindent az ördöggyökérről!

Az egészséges fűszerek mindig is nagyon fontos szerepet játszottak a konyha művészetben, ám napjainkban a fűszerek és a gyógynövények még nagyobb jelentőségre tettek szert. Ez az egészséges életmód és a természetes gyógymódok terjedésének köszönhető első sorban. A számos különlegesen ízes fűszer közül, most a fokhagyma pótló ördöggyökért mutatjuk be.

[wp_ad_camp_1]

A fokhagyma pótló ördöggyökér gyantás állagú fűszer. Gyakran hing-ként is emlegetik. Indiában leginkább főzelékek és halételek ízesítésére használják, gyakran együtt népszerűbb társával, a kurkumával. Vegetáriánusok például gyakran alkalmazzák a lencséből készült ételek ízének, azok aromájának a fokozására. Az ördöggyökérben található egyik fő összetevő a kén, ennek köszönhető jellegzetes íz illata. Kisebb mennyiségben használva finom zamatot ad a különböző sós ételeknek, amíg gyömbérrel együtt kihasználhatjuk élénkítő, melegítő hatását a tél beköszöntével.

Ördöggyökér

Ördöggyökér

Hazánkban por alakban lehet kapni ázsiai és bioboltokban. Sokak szerint kellemetlen az illata, de ez a főzés során elillan. Kellemes hagymás-, vagy inkább fokhagymás ízét azok is élvezhetik, akik a a hagymára és a fokhagymára érzékenyek. Hála neki nem kell lemondani a fokhagymás ételről akkor sem, ha társasági eseményre készülünk, ugyanis ha ezzel a fűszerrel pótoljuk mondjuk a zöldbab főzelékben a fokhagymát, akkor nem lesz utána kellemetlen a leheletünk.

Az ördöggyökeret tehát bátran használhatod a fokhagymás receptek helyett, sőt érdemes is azok ördöggyökeres változatait kipróbálni. Indiában gyógyhatású szerként is ismert, mivel jótékonyan segíti az emésztést, emellett fertőtleníti a beleket és jótékonyan hat a bélflórára, továbbá légcsőhurutra, asztmára és bronchitisre is javasolt. Érdemes tudni, hogy szintén hatásos felfúvódás, de székrekedés ellen is.