Tudnivalók a mangóról

Mindannyiunk számára nagyon fontos az egészség, és az egészséges életmód nagyon fontos része, hogy rendszeresen fogyasszunk gyümölcsöt, zöldséget, hiszen rengeteg vitamin, rost, antioxidáns és ásványi anyag található bennük. Vannak olyan gyümölcsök, amelyek hazánkban is megteremnek és vannak olyanok, amelyekhez csak a boltokban juthatunk hozzá, mint például a mangó.

[wp_ad_camp_1]

A mangó a szappanfavirágúak rendjébe, ezen belül pedig a szömörcefélék családjába tartozó fa faj, melynek gyümölcse édes ízű és leginkább a sárgabarackhoz hasonlítható. A mangófa az indiaiak szent fájaként tartják számon. A gyümölcs színe többnyire a vörös és sárga között változik, formája ovális. A mangófa akár húsz méter magasra is megnőhet és gyümölcse egész évben fogyasztható. Napjainkban már a trópusokon és a szubtrópusi övezetekben is gyakoriak a mangó erdők. Több formában is fogyasztható, készíthetünk belőle gyümölcsitalokat, tehetjük gyümölcssalátába, süteményekbe, vagy fogyaszthatjuk csak magára. A mangót egyes távol-keleti országokban a szerelem szimbólumának is tartják, és a gyermekáldásban is nagy szerepet tulajdonítanak neki.

Mangó

Mangó

A mangót a 18. században már a keleti gyümölcsök királyaként tartották számon. A gyümölcs nagyon gazdag A-provitaminban, B1-, B2-, E-vitaminban és ásványi anyagokban, valamint foszforban és kalciumban, nátriumban, magnéziumban és vasban. Jótékony hatásai közé tartozik, hogy csökkenti a koleszterint, antioxidáns hatása miatt immunerősítő és csökkenti a rák kialakulásának esélyét. Kifejezetten ajánlott cukorbetegeknek. Magas káliumtartalma miatt csökkenti a vérnyomást, véd a szív- és érrendszeri problémáktól. A mangó olyan emészthető enzimeket tartalmaz, amelyek segítenek a fehérjék lebontásában és támogatják az emésztőrendszer megfelelő működését.