Új betekintés az albatrosz és a halászhajók közötti szoros találkozásokba

Az albatrosz és a kereskedelmi halászhajók Észak-Csendes-óceán északi részén való találkozásának újszerű elemzése fontos új ismereteket ad a kutatóknak a tengeri madarak és a hajók közötti kölcsönhatásokról, amelyek hozzájárulhatnak a káros találkozások csökkentéséhez.

[wp_ad_camp_1]

Az új kutatási módszer, amely egyesíti a GPS-felcímkézett albatrosz és a kereskedelmi halászhajók helyadatait, lehetővé teszi a kutatók számára, hogy pontosan azonosítsák a madár-hajó találkozásokat, és jobban megértsék a madarak viselkedését, a környezeti feltételeket és azokat a jellemzőket, amelyek befolyásolják ezeket a találkozásokat. „Nehéz elképzelni, hogy a madarak milyen gyakran találkoznak hajókkal a nyílt óceánon, de ezekkel az új adatokkal ez valóban nyilvánvalóvá válik” – mondta Rachael Orben, az Oregoni Állami Egyetem Agrártudományi Főiskolájának Halászati ​​és Vadvédelmi Tanszékének adjunktusa és a tanulmány vezető szerzője. „Néhány ilyen madár olyan környezetben van, ahol folyamatosan látja a hajókat, míg mások olyan környezetben vannak, ahol ritkán találkoznak  hajókkal.”

Az albatroszfélék nagy, hosszú életű tengeri madarak, amelyek széles körben barangolnak a nyílt óceán felett. Három albatrosz faj található a Csendes-óceán északi részén: a fekete lábú, a Laysan és a rövidfarkú albatrosz. Mindhárom faj fokozott természetvédelmi aggodalomra ad okot, és a rövidfarkú albatrosz veszélyeztetettként szerepel a veszélyeztetett fajokról szóló törvény szerint. A halászati ​​tevékenység lehetőséget kínálhat a madaraknak a takarmányozásra, de nem kockázat nélküli, ideértve a járulékos fogások veszélyét is.  A kutatók több mint 20 éve használják a biológiai módszereket, az adatrögzítő eszközök állatokhoz történő csatlakoztatásának gyakorlatát az egyes madármozgások nyomon követésére a tengeren.