Útban a kistesó! Hogy készítsük fel a nagyot a kicsi érkezésére?

A gyermekvállalás izgalmas időszak, azonban nagyon fontos, hogy a nagytesót még a várandósság ideje alatt felkészítsük a kistesó érkezésére, hogy elkerülhessük a testvér féltékenységet.

[wp_ad_camp_1]

Sok szülő bizonytalan, hogy mikor is ideális szólni a pár éves kisgyereknek, hogy testvére lesz. Alapvetően minél hamarabb annál jobb. Amint biztossá válik, hogy várandós az anyuka, jobb szólni, hiszen a gyerekek megérzik, ha valamit eltitkolnak előlük. A várandósság idején érzett izgalmat, boldogságot jó megosztani a gyerekkel. Nem szabad elfeledkezni róla, hogy a gyermek számára a kis jövevény érkezése egészen más élmény, mint a gyerek számára. Érdemes elmondani a gyereknek, hogy körülbelül mikor érkezik a kicsi és miben fog változni így a család élete. Érdemes nem csak arról beszélni, hogy miért jó, ha testvére van az embernek, de el kell mondani azt is, hogy mik a negatívumok, például, hogy sokszor nem lesz könnyű. Ha csak arról beszélünk, hogy milyen jó, hogy kistestvére lesz, akkor a későbbiekben a haragot, szomorúságot bűntudatként élheti meg, amiért nem mindig örül feltétlenül.

Gyermekvállalás

Gyermekvállalás

A gyerekek kíváncsiak, így nem csoda, hogy számos kérdése lesz a gyereknek, például, hogy hogy szedik ki a babát anya hasából? Lehetőleg legyünk őszinték, de nem kell részletesen minden apró részletet elmagyarázni, ez úgyis csak összezavarná a gyereket. Ha megszületett a baba, akkor érdemes a nagyot bevonni a kicsi körüli teendőkbe, persze csak, ha akarja. Meséljünk történeteket saját testvérünkről, és kérjük ki a véleményét, valamint arról is beszélhetünk mi volt akkor, amikor ő pici volt. Fontos, hogy ne tiltsunk túl sokat a kistestvérrel kapcsolatban, hanem adjunk tanácsot mit csináljon másképp és dicsérjük, ha valamit jól csinál.