Védekezzünk gyógynövényekkel a stressz ellen

Korunk egyik legjellemzőbb „népbetegsége” a stressz, a depresszió, a szorongás. Mára elmondható, hogy nem kímél sem fiatalt, sem öreget. De a jó hír, hogy gyógyszerek, kemikáliák nélkül is tudunk segíteni a kellemetlen tüneteken, gyógynövényekkel. Ez azért is fontos, mert a hosszan tartó stressz komoly károsodást okozhat az egészségi állapotunkban.

Sokan küzdenek a mindennapi stressz káros hatásaival, amely szorongást, alvászavarokat, emésztési problémákat is okozhat. Érdemes bevetni néhány természetes segítőtársat, melyek érdemben mellékhatások nélkül képesek segíteni a feszültségoldásban. Ismert és közismert ilyen gyógynövény a citromfű, mely akár teaként fogyasztva, de illóolaj formában használva, vagy masszázskrémben alkalmazva hoz megnyugvást. Népszerű továbbá a levendula is, ha feszültséget oldani, fejfájást csökkenteni szeretnénk. Különleges, finom illata akár szárított virágként, díszként, akár illóolaj formában alkalmazva, az egész lakást átöleli. Teaként is fogyasztható, és fürdővízbe öntve is jótékony hatással bír.

A hársfavirág hazánk egyik őshonos fájának ajándéka. Teaként fogyasztva gyógyhatásai között a reumás fájdalmak enyhítését, akár menstruációs fájdalmak, görcsök oldását, valamint immunerősítő hatását szokták kiemelni. Mivel nem csak az immunrendszert, hanem az idegrendszert is erősíti, így stresszoldó teaként is fogyasztják. Idegnyugtató hatással az orbáncfű is rendelkezik, olyannyira, hogy ez a gyógynövény alkotja számos stresszoldó készítmény egyik alappillérét. Az egész testet ellazító hatással bír, így menstruációs görcsök enyhítésére, de kúraszerűen alkalmazva akár időszakos depresszió ellen is bevethető. Bármelyik gyógynövényt is választjuk, érdemes szakember tanácsát kikérni.