Veszélyes a feketepenész?

A falon megjelenő penész nemcsak a lakás esztétikáján ront, hanem az egészségre is káros, ezért nagyon óvatosnak kell lenni vele. A falon levő penészek közül talán a legveszélyesebb az egészségre a feketepenész, amely akár olyan helyeken is kialakulhat, ahol nem gondolná, vagy ahol nem veszi észre. A feketepenész főleg a hűvös és nyirkos őszi időben jelenik meg, és a gomba szinte bárhol képes megtapadni.

[wp_ad_camp_1]

A penész az a gombafajta, amely a legmostohább körülmények között is megél, és spórák által terjed. A penészek között van nagyjából 10-15 fajta, de a legveszélyesebb mind közül a feketepenész. Ahogy megérkezik a fűtési szezon, már el is kezdődik a penész lerakódása, hiszen a  lakásban egyre jobbak lesznek a körülmények ahhoz, hogy a penész meg tudjon élni. A penész spórái okozhatnak akár allergiás tüneteket, de ha hosszabb ideig nem figyel oda a penészre és halogatja az eltávolítást, akkor akár asztmához is vezethet a dolog. A nedves, penészes környezet rossz hatással van az ízületekre is, de egyes kutatások kimutatták, hogy a depressziót is elősegítheti a feketepenész.

Feketepenész

Feketepenész

Bár a legtöbb penész nincs hatással az emberi testre, a feketepenész ilyen szempontból is veszélyes tehát érdemes vele óvatosnak lenni. A feketepenész általában a nedves falakon telepszik meg, és az azok elé húzott gipszkarton között is megjelenhet. Emiatt a feketepenész nem lesz látható, viszont a fekete penésznek van egy jellegzetes, kellemetlen szaga is, ami miatt könnyebben felismerhető. Amikor a penészgombák spórái teljesen kiszáradnak, megtelepszik a belőlük áradó fekete por a bútorokon. Ez a por, ami megtelepszik okozhat akár súlyosabb vérzéseket is a légutakban, de igazán annak a szervezetét terheli meg a penész, akinek egy vírus vagy fertőzés már legyengítette a szervezetét.