A baktériumok széles skálájával szemben aktív antibiotikumok új osztálya

A Wistar Intézet tudósai új vegyületcsoportot fedeztek fel, amelyek egyedülálló módon ötvözik a gyógyszer rezisztens baktériumok kórokozóinak közvetlen antibiotikum-elpusztítását az egyidejű gyors immunválasszal az antimikrobiális rezisztencia (AMR) leküzdése érdekében. Ezeket a megállapításokat a Nature-ben tették közzé.

[wp_ad_camp_1]

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az AMR-t az emberiség elleni globális közegészségügyi fenyegetések közül a legfontosabb 10 közé sorolta. Becslések szerint 2050-re az antibiotikum rezisztens fertőzések évente 10 millió ember életét követelhetik, és kumulatív 100 billió dolláros terhet róhatnak a világgazdaságra. Növekszik azoknak a baktériumoknak a listája, amelyek az összes rendelkezésre álló antibiotikum-lehetőséggel szemben rezisztenssé válnak, és kevés új gyógyszer van készülőben, ami sürgető igényt támaszt új antibiotikum-osztályok kialakítására a közegészségügyi válságok megelőzése érdekében. „Kreatív, kettős stratégiát vezettünk be olyan új molekulák kifejlesztésére, amelyek képesek megölni a nehezen kezelhető fertőzéseket, miközben fokozzák a gazdaszervezet természetes immunválaszát” – mondta Farokh Dotiwala, az MBBS, Ph.D., a vakcina és immunterápia adjunktusa. Az antimikrobiális szerek új generációjának azonosítására tett erőfeszítések kettős hatású immuno-antibiotikumok (DAIA) létrehozását eredményezhetik.

A meglévő antibiotikumok alapvető baktériumfunkciókat céloznak meg, ideértve a nukleinsav- és fehérjeszintézist, a sejtmembrán felépítését és az anyagcsere útjait. A baktériumok azonban megszerezhetik a gyógyszerrezisztenciát azáltal, hogy mutálják azt a bakteriális célpontot, amely ellen az antibiotikum irányul, inaktiválják a gyógyszereket vagy kiszivattyúzzák azokat. „Indoklásunk szerint az immunrendszer kiaknázása a baktériumok két különböző fronton történő egyidejű támadására megnehezíti számukra az ellenállás kialakulását” – mondta Dotiwala.