A bélben lévő mikrobák védelmet nyújthatnak a veszélyes sugárterheléssel szemben

Az UNC Lineberger Átfogó Rákközpont kutatóinak és munkatársainak egy új, 2020. október 30-án megjelent tudományos tanulmánya kimutatta, hogy a teljes sugárzás potenciálisan halálos szintjének kitett egerek védettek voltak a sugárkárosodásoktól, ha a belükben meghatározott baktériumtípusok voltak.

[wp_ad_camp_1]

A klinikai körülmények között vagy véletlen expozíció során elnyelt sugárzás károsíthatja a szöveteket. Ebben a tanulmányban a baktériumok enyhítették a sugárterhelést és fokozták a vérsejt-termelés helyreállítását, valamint a gyomor-bél traktus helyreállítását. A kutatók megjegyezték, hogy csak egy „elit” egércsoportban volt nagy mennyiségű kétféle baktérium, a Lachnospiraceae és az Enterococcaceae, pontosabban az egerek beleiben, amelyek erőteljesen ellensúlyozták az intenzív sugárzás hatásait. Az emberek számára fontos, hogy e két baktériumtípus meglegyen az enyhe GI tünetekkel rendelkező leukémiás betegeknél, akik sugárkezelésen estek át. A tanulmány kimutatta, hogy a két baktérium jelenléte a propionátként és triptofánként ismert kis molekulák megnövekedett termeléséhez vezetett. Ezek a metabolitok hosszú távú védelmet nyújtottak a sugárzástól, csökkentették a csontvelő őssejttermelés károsodását, enyhítették a súlyos gyomor-bélrendszeri problémák kialakulását és csökkentették a DNS károsodását.

Mindkét metabolit megvásárolható egyes országokban egészségügyi kiegészítőként, de jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a kiegészítők segíthetnék az intenzív sugárzásnak kitett embereken. “Ez a valóban transz-UNC együttműködésen alapuló erőfeszítés kimutatta, hogy ezek a jótékony baktériumok mély változást okoztak a bél metabolitjaiban” – mondta Jenny P.Y. Ting, az UNC Orvostudományi Karának genetikai professzora és az UNC Lineberger immunológiai programjának vezetője.