A birsalma jótékony hatásai

Az őszi idő beköszöntével mind kevesebb gyümölcs és zöldség lesz elérhető. Ám sokak nagy örömére vannak olyan gyümölcsök, melyek ilyenkor éli fénykorukat és ilyenkor a legfinomabbak. Ide sorolható a birsalma is.

[wp_ad_camp_1]

Sokan ismerhetik azt a mondást mi szerint napi egy alma elegendő az egészségünk megőrzéséhez. Ez alól a birsalma sem kivétel. Az ősz egyik illatos gyümölcse nagy erőkkel veszi fel a harcot a megfázással, hólyaghuruttal, colitis és a depresszióval. Az mellett, hogy nagyon finom és nagyon sokfajta különleges édességet lehet belőle készíteni az egészségünkre is nagymértékben kihatással van. Mégpedig jó értelemben. Többek között erősíti az immunrendszert és jó hatással van a vérszegénységre. Ez pedig annak köszönhető, hogy számos vitamin megtalálható benne, illetve pektint és taktint is tartalmazz. Gazdag A, B1, B2, B6, C, E, P-vitaminokban és ásványi anyagokban pl. vas, kálium, kalcium, foszfor, magnézium. Továbbá található még benne almavas és csersav is. Az összes gyümölcs közül a birsalmának a legmagasabb a pektin tartalma.

Birsalma

Birsalma

Tovább meg kell még említeni, hogy étvágygerjesztő hatással is rendelkezik. Naponta fél birsalma mézzel együtt elegendő lehet lábadozási időszakban, hogy vissza nyerjük az étvágyunkat. Ezen felül felveszi a harcot a különféle betegségekkel, azon belül is a hepatobiliáris betegségekkel. Ezek közé tartozik az akut hepatitisz, a krónikus hepatitisz, biliáris cirózis, illetve a rosszindulatú folyamatok a májjal kapcsolatban. Meg kell még említeni, hogy csillapítja a vastagbélgyulladás tüneteit. Ebben a birs magjai lesznek a segítségünkre. Továbbá még köptető hatású és kezeli a bronchitist, illetve a kezdeti fázisban lévő tuberkulózis tüneteit is enyhítheti és még a hólyaghurut kezelésére is alkalmas.