A ciklonok akár távoli zátonyokat is károsíthatnak

Az új kutatások szerint a nagy és erős ciklonok akár 1000 kilométeres távolságban is károsak lehetnek a korallzátonyokra. Dr. Marji Puotinen vezetésével az Ausztrál Tengerészeti Tudományos Intézet (AIMS) figyelmeztet arra, hogy az erős ciklonszelek szélsőséges károkat okozhatnak, amelyek Ausztrália és a világ más részein korallzátonyokat érintenek.

[wp_ad_camp_1]

A ciklon, hurrikán vagy tájfun korallokat befolyásoló előrejelzésének hagyományos modellezése azt feltételezi, hogy a hullámkárosodás elsősorban a zátonytól 100 kilométeres távolságon belül történik. Ennek tesztelésére Dr. Puotinen és munkatársai Scott Reefre, megvizsgált egy atoll-zátonyszerkezetet a  nyugat-ausztráliai északnyugati részen, hogy hogyan viselkedett ez a Lua ciklon hatására – egy lassan mozgó időjárási eseményre, amely a tengerparton fejlődött ki. 2012-ben, a szokásos távolság-alapú modell alkalmazásának következményeinek tesztelése érdekében, kollégáival a Nyugat-Ausztrália Egyetemről és az Indiai-óceán Tengerészeti Kutatóközpontjától, begyűjtötték a meglévő információkat a ciklon méretéről és gyakoriságáról , az 1985 és 2015 közötti időszakból, és az adatok összegyűjtése a világ minden tájáról származó 150 korallzátony ökorégiójáról származott.

Az egyes ciklonok helyzetét, erősségét és méretét hat óránként feljegyezték, lehetővé téve a variációk részletes ábrázolását. Megállapították, hogy az ökorégiók több mint 70 százaléka legalább egy ütközést tapasztalt egy ciklon által a 30 éves időszak alatt. Néhányan azonban körülbelül ötévente, mások körülbelül tízévente tapasztalták meg őket. „A korallzátonyok több millió éven át ciklonokkal éltek” – mondta Dr. Puotinen. „De egy nagyobb ciklon utáni gyógyulás lassú folyamat, amely akár egy évtizedet is igénybe vehet. Ez azt jelenti, hogy a világ sok korallzátonyának nincs ideje teljesen újjáéledni, mielőtt a következő ciklon el nem éri.” Az éghajlatváltozási modellek összetett képet mutatnak a ciklonokról.