A COVID-19 teszt hamisan negatív lehet, ha túl korán használják

Egy új tanulmányban, Johns Hopkins kutatói megállapították, hogy az emberek a COVID-19-et kiváltó vírus túl korai tesztelése a fertőzés során valószínűleg hamis negatív tesztet eredményez, még akkor is, ha végül pozitív lesz az egyén a vírus szempontjából.

[wp_ad_camp_1]

“A negatív teszt, függetlenül attól, hogy valakinek vannak-e tünetei vagy sem, nem garantálja, hogy a vírus nincs a szervezetében” – mondja Lauren Kucirka, orvos. “Nagyon fontos a negatív tesztre adott válasz és értelmezés, mivel másokat veszélybe sodrunk, amikor azt feltételezzük, hogy a teszt hibátlan. A vírussal fertőzött személyek azonban továbbra is képesek a vírus terjesztésére.” A kutatók becslése szerint 67% -kal nagyobb valószínűséggel negatív eredményt mutatnak ki azoknál, akiket a koronavírus gyanú után 4 nappal már le is teszteltek. Amikor az átlagos beteg kezdte megmutatni a vírus tüneteit, a téves negatív arány 38% volt.

A tesztet a fertőzés után nyolc nappal végezték el a legsikeresebben (átlagosan három nappal a tünet megjelenése után), de akkor is a téves negatív aránya 20% volt, azaz minden ötödik embernél, akik vírusosak voltak negatív teszt eredményük volt. “Ezeket a teszteket használjuk a COVID-19 kizárására, és döntéseket hozunk arról, hogy milyen lépéseket teszünk a továbbterjedés megakadályozására, például az egészségügyi dolgozók személyi védőeszközeinek kiválasztásához” – mondja Kucirka. “A stratégiák kidolgozása miatt, vagyis a szolgáltatások, vállalkozások és más helyszínek megnyitása érdekében, amelyek a tesztelésre támaszkodnak, fontos megérteni ezeknek a teszteknek a korlátozásait.” Kritikus fontosságú lesz a tesztek fejlesztése esetén és a különféle helyzetekben végzett teljesítmény jobb megértésére irányuló folyamatos erőfeszítés, mivel egyre több ember fertőzött a vírussal, és további vizsgálatokra van szükség.