A császármetszés vagy a hüvelyi szülés az előnyösebb?

Az, hogy milyen módon hozzuk világra gyermekeinket manapság elég vitatott téma. Bőven szólnak érvek mindkét szülési mód, vagyis a hüvelyi szülés, valamint a császármetszés mellett és ellen is. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy melyiket választja, azonban mielőtt bárki meghozná ezt a döntést tisztában kell lennie az előnyökkel és hátrányokkal.

[wp_ad_camp_1]

Napjainkban egyre több nő vállal gyermeket előrehaladott korban, emiatt megnőtt a császármetszések száma, mivel minél idősebb egy nő, annál több komplikáció léphet fel a természetes úton való szülésnél. Ajánlott a császármetszést csakis abban a helyzetben végrehajtani, ha annak az orvos is valóban szükségét látja, hiszen a műtét után gyakran előfordulnak lázas állapotok, valamint hasfalgyulladások. Császármetszés után lassabb a felépülés folyamata, mint a hüvelyi szülés után. A hüvelyi szülés ugyan fájdalmas, császármetszés esetén pedig a műtét alatt nem érezhető fájdalom, azonban utána heteken, akár hónapokon keresztül fájhat a megmaradt seb. Rosszabb esetben komplikációk léphetnek fel, ilyen például a bélsérülés, hólyagsérülés, hasi vérzés, összenövés, valamint egyéb hasi fájdalmak. Minél többször hajtanak végre az orvosok egy nő testén császármetszést annál valószínűbb a komplikációk fellépése.

Szülés

Szülés

Ha valaki azért nem akar természetes módon szülni mert fél a szülési fájdalmaktól, annak ajánlott az epidurális érzéstelenítés választása. Császármetszés után sajnos gyakrabban fennáll például a méhen kívüli terhesség veszélye is. Az is tény, hogyha már egyszer császármetszést végeztek egy nőn, akkor a következő gyermek világrahozatalánál is ezt a módszert kell majd alkalmazni. Döntsünk jól és gondoljunk jövőnkre és saját egészségünkre is, de mindenek előtt, a baba egészsége a legfontosabb!