A cseresznye ültetése, termesztése

Sokak kedvence, a kertek állandó lakója, a cseresznye, mely az egyik legkorábban érő gyümölcsünk. Egyes változatai már májusban érnek, ezt hívják májusi cseresznyének. Ezek a korai fajták általában kisebb méretűek, a nagyobb fajták későbbi érésűek, általában júliusban érnek be.

[wp_ad_camp_1]

A cseresznye hosszú ideig nem tárolható, könnyen megromlik, tárolása hűtést igényel. Készítenek belőle befőtteket, dzsemeket, borokat, likőröket és pálinkákat is. Fája gyorsan növő, általában középmagas. Vízigényes növény, ugyanakkor a túl sok eső is ártalmas lehet a termésre, továbbá puha termése miatt a jég is jelentős kárt okozhat a cseresznyében. Nyugat-Ázsiából származik, de mára az egész világon elterjedt és sok helyen termesztik.

Cseresznye termesztése

Cseresznye termesztése

A legnagyobb termőterületek cseresznyéből az Amerikai Egyesült Államokban vannak. Japánban, a kertekben gyönyörű virágai miatt egyfajta nemzeti szimbólum is. Ha kertünkbe ültetünk, akkor mindenképpen földlabdás növényt válasszunk, a gyökerekhez adjunk friss trágyát és öntözzük bőségesen, különösen száraz nyári időszakban. A semleges kémhatású talajt kedveli a legjobban, de Magyarországon szinte mindenhol előfordul, fája körülbelül 80 évig él.

Vadon termő fajtája a vadcseresznye, ami különböző tölgyerdőkben fordul elő, termése szintén ehető, ám sokkal kisebb a nemesített cseresznyénél savasabb és kevésbé édes. A cseresznye közeli rokona a meggy, ami viszont sokkal savanyúbb mint a cseresznye, ezért korántsem örvend akkora népszerűségnek.