A daganat savassága segíthet a terjedésben

A daganatok savas régióiban lévő sejtekkel történő teszteléssel a tudósok új információkat tártak fel a rák invazivitásáról és elterjedtségéről. A felfedezés az agresszív tumorok hatékonyabb kezeléséhez vezethet. Egy új tanulmány azt vizsgálja, hogy a savas környezet hogyan hat a tumor terjedésére. A Cambridge-i Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) kutatói azt találták, hogy a savas vagy alacsony pH-értékű tumorrészek módosítják a ráksejtekben a génexpressziót olyan módon, amely agresszívebbé teszi őket.

[wp_ad_camp_1]

A Cancer Research folyóiratban megjelenő tanulmányban azt írják le, hogy a tumor savasságának csökkentésével képesek voltak az egerekben megfordítani a folyamatot. „Ezt tumor-acidózisnak hívják” – mondta Nazanin Rohani, a tanulmányi doktora, aki a Koch Intézményi Rákkutató Intézet posztdoktori kutatója volt, amikor elvégezte a munkát. A metasztázis az a komplex folyamat, amelyen keresztül a rákos sejtek mozgóvá válnak, leválnak az elsődleges tumoroktól, behatolnak a közeli szövetekbe, vándorolnak, majd a test más részein másodlagos tumorokat hoznak létre. A rákos haláleseteknél 10-ből kb. 9-nél a metasztázis miatt következik be a halál. Metasztázis nélkül a rák sokkal kezelhetőbb és kevésbé súlyos betegség lenne.

Daganat

Daganat

Volt idő, amikor a tudósok úgy vélték, hogy a daganatok lehetősége a metasztázisra csak a rákos sejtek megváltozásától függ. Azóta azonban a kutatók megtudták, hogy a „rák rosszindulatú fejlődése” attól is függ, hogy a rákos sejtek részt vesznek-e egy „bonyolult interakciós hálózatban” az őket körülvevő szövet többi részével, vagy a tumor mikrokörnyezetével. A tudósok most már egyértelműen azt mondhatják, hogy a daganatok nem pusztán a rákos sejtek szaporodásának gyűjteményei, hanem „élő entitások”, amelyek számos különböző típusú sejtet tartalmaznak.