A demenciára jellemző szokatlan viselkedésformák

A demenciára jellemző komplex mentális állapot nem csak a beteg életét teszi nehézzé, de a környezetében élőknek sincs egyszerű dolga. A betegséggel együtt járó személyiségváltozások miatt a beteg környezetében élők sokszor nem tudják hogyan reagáljanak bizonyos viselkedésformákra.

[wp_ad_camp_1]

A demenciában szenvedő betegek esetében gyakori a szavak vagy cselekedetek folyamatos ismételgetése. Ezen nem szabad felhúzni magunk, hanem meg kell próbálni elterelni a beteg figyelmét vagy témát kell váltani. A gyanúsítgatás is gyakori, amikor a beteg úgy véli, hogy környezete ártani akar neki, vagy mások meg akarják lopni. Ekkor nem célszerű veszekedni a beteggel, felesleges megpróbálni meggyőzni. Ha minket gyanúsít meg, azt sem szabad a lelkünkre venni. Inkább próbáljuk meg elterelni a figyelmét és megnyugtatni. Az is előfordulhat, hogy a beteg mások előtt levetkőzik vagy félreérthetően közeledik mások felé. Ekkor nem szabad leszidni vagy figyelmen kívül hagyni. Elképzelhető, hogy a beteg mindössze ki akar menni a mosdóba vagy melege van, esetleg unatkozik. Ekkor sem árt elterelni a figyelmét és segíteni neki a kellemetlen helyzetből való visszavonulásra.

Olykor a demenciában küzdő beteg egyedül hagyja el a lakást és könnyen eltéved. Ennek kivédése érdekében nem árt értesíteni a problémáról a szomszédokat, valamint biztosítani a beteg számára a rendszeres testmozgást. Az ajtókat lehetőség szerint érdemes festménnyel vagy tapétával eltakarni, valamint a sapkát, kabátot, külvilágra emlékeztető tárgyakat elrakni szem elől. A demens betegeknek agresszív fizikai és érzelmi kirohanásai is lehetnek. Ha testi épségünket veszélyezteti a beteg, akkor érdemes távozni. Időt kell adni, hogy a beteg lenyugodjon és a figyelem elterelés is kiváló ötlet.