A fagyos idő végét hirdető hóvirág

Az első hóvirág megjelenésekor már tudjuk, hogy közeleg a tavasz. Ez az apró, törékeny növény különleges. Gyengének és sebezhetőnek tűnik, mégis képes még a hó alól is kikelni. Hóvirág vagy Galanthus, a tavasz hírnöke. Megközelítőleg 75 különböző fajtája ismert. Nálunk a kikeleti hóvirág őshonos. A kertekben megtalálható még a pompás hóvirág és a redőslevelű hóvirág is.

A Galanthus elnevezés tejvirágú-t jelent. Ezt a nevet a kis növény virágjairól kapta, mivel úgy tűnik, mintha azok tejcseppek lennének. Rendszertani besorolásuk szerint a spárgavirágúak rendjébe és az amariliszfélék családjába tartozik. A hóvirág évelő, hagymás növény. Kora tavasszal vagy tél végén hajt ki. A száron egyetlen hófehér virág van, néhány sötétzöld levéllel. A kis növény már 3000 évvel ezelőtt belépett a köztudatba. Homérosz eposzában, az Odüsszeiában jelent meg a hóvirág. Ugyanis ez a növény volt az, mely hatástalanította a mérget, melyet Kirké kevert Odüsszeusz borába. A görög mitológiában pedig álmot hozó növényként emlegették. A hóvirágból kivonható a galantamin nevű anyag, mely hatására elernyednek az izmok és elősegíti az alvást. Ugyanez a természetes anyag megtalálható a nárciszban és a vörös pókliliomban.

Hóvirág

Hóvirág

A nemesített hóvirágnak nagyobb virága van és valamivel hosszabb, mint társai. Nagyon sokfélét termesztenek. Különbözhetnek a méreteikben, a virágok alakjában és a virágzás ideje is eltérő. A hóvirágok szerelmesei minden újonnan kialakult fajt nagy örömmel fogadtak. A hóvirágok a napos és jó vízelvezető talajt kedvelik. A talajt érdemes komposzttal vagy valamilyen más szerves tápanyaggal gazdagítani. Egy ültetőgödörbe több hagymát tehetünk, viszont 6-8 hagymánál többet ne, mert akkor a növény nem fog virágozni. A gödrök legyen kb 15-20 centiméter mélyek. A hagymákat óvatosan takargassuk be földdel, majd locsoljuk meg. Ez a fantasztikus kis növény 2017 hivatalos vadvirága lett.