A fodormenta népszerűsége

A fodormenta vagy más néven zöldmenta, kerti menta az árvácskafélék családjába tartozik. Könnyen termeszthető kertekben, de vízpartokon, nedvesebb réteken is gyakran találkozhatunk vele. Ennek a fűszer- és gyógynövénynek ahogy azt mindannyian tudjuk mentolos, hűsítő íze van és a gasztronómiában is előszeretettel használják.

A fodormenta felhasználása nagyon népszerű. A növény körülbelül negyven és nyolcvan centiméter közötti magasságra nő, kisebb levelei pedig sötétzöldek. Abban aza esetben ha növényt gyógyászati célra szeretnénk használni, akkor jobb ha a nyári hónapokban (június és augusztus) között leszedjük a leveleket. Mindannyian tudjuk azt is, hogy nemcsak gyógyteaként használják, mivel intenzív és kellemes illata miatt sok termékben használják illat- és ízesítőszerként. Ilyenek például a mentolos csoki, cukorkák, rágók, gyertyák, tisztálkodási szerek, stb. Légfrissítő hatása van ezért párologtatni is szokták fertőtlenítés céljából. Illóolajokat is készítenek fodormentából, amelyet megfázás esetén kenésre és inhalálásra is használnak. Egy csésze teához ajánlott két teáskanálnyi levél, amit körülbelül öt percig kell hagyni állni, majd leszűrni. Gyógyhatása számos betegségre gyógyír.

Fodormenta

Fodormenta

A leggyakrabban valószínűleg megfázás esetén fogyasztják, mivel köhögéscsillapitó hatása van. Szálhajtó és görcsoldó hatása van, elősegíti az emésztést és az epeműködést. Fűszerként is gyakran használják különböző ételekhez. Fontos megjegyeznünk azt is, hogy semmilyen olyan mellékhatása nem ismert, amely káros lehet a szervezetre.

Ahogy a fentiekből is kiderült, a fodormenta egy olyan gyógy- és fűszernövény, amely nagyon népszerű több okból is és széles körben használják különböző céllal a gasztronómiától az élelmiszeriparig.