A fogkő előnyei és hátrányai

Akik ápolják a fogaikat, biztosan szembekerültek már azzal a kérdéssel, hogy vajon a fogkövek leszedetése valóban javasolt mindenki számára, vagy jobb, ha inkább ott marad. Nem csoda, hogy ez a kérdés még a mai napig nyitott, hiszen ahány szakember, annyi vélemény létezik a témában.

[wp_ad_camp_1]

Legtöbbek szerint a fogkő leszedése javasolt abban az esetben, hogyha az már túl nagynak, vastagnak mondható, mert egy kis idő után a foghús sorvadását idézheti elő. Éppen ebből az okból kifolyólag nagyon sok ember és orvos dönt úgy, hogy inkább leszedeti a fogkövet, mintsem hogy hosszú távon nagyobb károsodásokat okozhasson. Azonban az is igaz (amelyet szintén nagyon sok szakember hangsúlyoz), hogy a fogkő leszedésével a zománc és sérül, amely szintén káros hatással van a fogakra, mert nincs ami védje őket, és ennek következtében pedig sokkal könnyebben kilyukadnak majd. Mindezeket figyelembe véve, nem mondhatunk egy átfogó ítéletet egyik, vagy a másik megoldás javára, vagy ellen sem, ezért a legjobb, ha minél több hozzáértő véleményét meghallhatjuk.

Fogkő

Fogkő

Hogyha mégis egy rendszeresebb problémamegoldást szeretnénk létrehozni, akkor a legjobb, hogyha mindkét rész fele hajlunk (és a legtöbb modern fogorvos is ezt az ötletet szorgalmazza), mégpedig úgy, hogy amíg még nem túl nagy méretű a fogkő, inkább hagyjuk a fog felületén, és amikor már túlságosan nagy, vagy vastag lett, akkor célszerű lesz leszedetni. Azt, hogy milyen méretű csakis egy hozzáértő szakember állapíthatja meg, tehát tanácsos legalább minden fél évben eljárni fogorvosi ellenőrzésre. Ehhez igaz, hogy előzetes feliratkozás szükséges, azonban jó, hogyha számolunk vele, mert sok későbbi problémától óvhatjuk majd meg magukat. Az ellenőrzésekre pedig nem kell olyan nagy anyagi áldozatokat hoznunk.