A földimogyoró hatása az egészségünkre

A mogyorót főleg nassolásként vásároljuk, vagy sütemények ízesítésére, azonban egészségünk megőrzése érdekében fontos lenne a gyakori fogyasztása. A mogyoró magas olajtartalommal rendelkezik, viszont ez telítetlen zsírsavakból áll, ami egészségünkre jó hatással van, így nem kell tartanunk az egészségkárosodástól és az elhízástól sem.

[wp_ad_camp_1]

Amikor a telítetlen zsírsavak a szervezetünkbe jutnak, hormonokat termelnek, segítik az idegműködést és a zsíranyagcserét. Fogyasztásával nem kell félnünk a koleszterinszint megemelkedésétől, és az érfal rongálódásától sem. Hozzájárul a szívinfarktus és a szélütés elkerüléséhez, a rák megelőzéséhez és gyógyításához. A vitamin, ásványi anyag és rozstartalmáról sem szabad megfeledkezni, melyek szintén csakis jótékony hatást fejtenek ki számunkra. Megtalálható benne a B1-, B2-, C-, H- és E-vitamin, a kálium és kalcium, valamint számos enzim, melyek segítenek sejtjeink energiatermelésében. A B-vitamin tartalmával tud hozzájárulni az idegműködéshez, az E- és C-vitamin pedig hat az idegrendszerre. A terhesség előtt, illetve a korai szakaszában is ajánlott fogyasztani, hisz folsav tartalmával, 70%-kal csökkenti a babánál a velőcsőzáródási rendellenességet. Mindezek mellett külső szépségünkhöz is hozzájárul azzal, hogy bőrünket simává, rugalmasabbá, és fiatalosabbá teszi.

Földimogyoró

Földimogyoró

A mogyoró egész Európában megtalálható, hazánkban főleg a hegyvidékeken és a dombságon termelik. Ez a lombhullató cserje, akár a 3-5méter magasságot is elérheti, de ha a körülmények kedveznek neki, akár bokorfává is kinőheti magát, ami során 4-8m magassággal is rendelkezhet. Kertünkbe is ültethetjük, mint sövény, nagyon kedveli a napos, félárnyékos helyeket. Talaj igénye különösebben nem nagy, de vigyázzunk vele, kerüljük a túl nedves, és túl szárazakat, mert ilyen helyen nem sok termésre számíthatunk. A mogyoróbokornál nem kell tartanunk az elfagyástól, mivel a -25-től a -35°C-os hidegeket is elbírja, viszont tavasszal a -15°C alatt, félhetünk a barkák károsodásától, ezért hazánkban inkább ajánlatos a hosszabb nyugalmi idővel rendelkező fajok mellett dönteni, melyek később virágzanak.