A genomiális elemzésből kiderül, hogy sok állatfaj érzékeny lehet a SARS-CoV-2 fertőzésre

A kaliforniai Davis-i Egyetem új tanulmánya szerint az emberek mellett a SARS-CoV-2, az új koronavírus, potenciális veszélyt jelent néhány állatfajra is.

[wp_ad_camp_1]

A tudósok egy nemzetközi csoportja genomi elemzéssel hasonlította össze az ember vírusának fő sejtreceptorát – az angiotenzin konvertáló enzimet (ACE2) 410 különböző gerinces fajban, beleértve a madarakat, halakat, kétéltűeket, hüllőket és emlősöket. Az ACE2 általában különféle típusú sejteken és szövetekben található, beleértve az orr, a száj és a tüdő hámsejtjeit. Az emberekben az ACE2 fehérje 25 aminosava fontos, mert a vírus ezekhez kötődik és bejuthasson a sejtekbe. A kutatók az ACE2 fehérje ezen 25 aminosavszekvenciáját felhasználták a várható fehérjeszerkezet modellezésére a SARS-CoV-2 tüskefehérjével együtt, hogy felmérjék, hány ilyen aminosav található a különféle fajok ACE2 proteinjében.

„Az előrejelzések szerint az állatok, amelyek mind a 25 aminosavmaradékkal megegyeznek az emberi fehérjével, a legnagyobb kockázatot jelentik arra, hogy a SARS-CoV-2-t az ACE2-n keresztül elkapják” – mondta Joana Damas, a cikk első szerzője és az UC Davis posztdoktori kutató munkatársa. „Az előrejelzés szerint csökken a kockázat, minél inkább különböznek a fajok ACE2 maradványai az emberektől.” A SARS-CoV-2-re potenciálisan fogékony fajok körülbelül 40% -át a Természetvédelmi Nemzetközi Unió „veszélyeztetett” besorolása szerint osztályozzák, és különösen érzékenyek lehetnek az emberről állatra történő átterjedés szempontjából. A tanulmányt augusztus 21-én tették közzé a Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában. „Az adatok nagyon fontos kiindulási pontot jelentenek a SARS-CoV-2 fertőzés veszélyének kitett állatpopulációk azonosításához” – mondta Harris Lewin.