A gluténérzékenység tünetei

A gluténérzékenység az egész világon milliókat érint! Egyes esetekben ugyanis súlyos emésztési rendellenességhez vezethet a gabonalisztből készült ételek rendszeres fogyasztása. Valakinél már egy falat kenyér hatalmas gondot okoz! Egyéni sajátosság kérdése, kinél mekkora dózis eredményez egészségügyi problémát. A népszerű gabonafélék, mint a búza, a zab, árpa vagy rozs szervezetbe kerülése kellemetlen, fájdalmas tüneteket produkálhat, hosszú távon pedig egyéb betegségek kialakulása is számlájára írható. Már az első rendellenesség tapasztalásakor érdemes mielőbb orvoshoz fordulni kivizsgálás céljából, hogy pontos diagnózissal elejét lehessen venni a szövődményeknek.

[wp_ad_camp_1]

A glutén- vagy ismertebb nevén lisztérzékenység a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt sújthatja. Kisebb korban még van esély a teljes gyógyulásra, felnőttkorban azonban nehezebb ennek az autoimmun betegségnek a leküzdése. Jellegzetes tünete a hányás, hasmenés, puffadás, zsírfényű széklet. Rendszerint az ételek fogyasztását követően derül ki, hogy baj van, amikor az elfogyasztott tápanyag nem hasznosul megfelelően. A bélbolyhok elpusztulnak a vékonybélben, nem töltik be fontos funkciójukat. Kicsiknél a fejlődést alapvetően befolyásolja. Időnként görcsök jelentkeznek, és a szájban aftához hasonló hólyagok alakulnak ki. A tünetek sokszor vegyesek, ezért nehéz felismerni elsőre alaposabb vizsgálat nélkül, miről is van szó valójában.

Gluténérzékenység

Gluténérzékenység

A gluténérzékenység egyik tipikus jele a súlyprobléma. Kóros soványság és fiataloknál növekedési zavar mutatkozik meg tartós panaszok esetén. A fáradékonyság lényeges kísérő tünet, ahogy a vitamin és a nyomelemek hiánya is. Az egészségi állapot általános romlása rossz közérzethez vezet, megkeseríti a mindennapokat. Életbevágó, hogy már az első panaszok észrevételénél szakemberhez forduljon az érintett férfi vagy nő, megelőzendő a betegség súlyosbodását. Fontos tudni, gluténmentes diétával, speciális étrenddel hamar helyreállítható az emésztés, így az élet visszatérhet a normális kerékvágásba. Némi tudatossággal és a diéta következetes betartásával a napi rutint nem zavarja meg a hasfájás és annak következményei. Az interneten több, a témába vágó weboldal is foglalkozik a lisztérzékenyek étkezési szokásaival, új recepteket ajánlva nap, mint nap. Bőséges kínálat áll rendelkezésére az ötletekből, hogyan lehet ízletes finomságokat az asztalra varázsolni glutén nélkül.