A Golf-áramlat most a leggyengébb az elmúlt évezredben

Az elmúlt több mint 1000 évben soha nem volt olyan gyenge az Atlanti-óceán Meridional Overturning Circulation (AMOC), más néven Gulf Stream System, mint az elmúlt évtizedekben. Ez az ír, a brit és a német tudósok új tanulmányának eredménye.

[wp_ad_camp_1]

A kutatók úgynevezett proxy adatokat állítottak össze, amelyeket elsősorban természetes archívumokból, például óceán üledékeiből vagy jégmagjaiból vettek át, és sok száz évre nyúltak vissza az AMOC áramlási történetének rekonstrukciója céljából. Következetes bizonyítékokat találtak arra, hogy a 20. század lassulása példátlan az elmúlt évezredben; valószínűleg az ember által okozott klímaváltozáshoz kapcsolódik. Az óceán óriási keringése az európai időjárási szokások és az Egyesült Államok regionális tengerszintje szempontjából releváns; lassulása az Atlanti-óceán északi részén megfigyelt hideg folthoz is társul. „A Gulf Stream System úgy működik, mint egy óriási szállítószalag, amely az egyenlítőtől felfelé meleg felszíni vizet vezet felfelé északra, és hideg, alacsony sótartalmú mély vizet küld vissza délre. Közel 20 millió köbméter vizet mozgat másodpercenként”- magyarázza Stefan Rahmstorf a Potsdami Klímahatáskutató Intézet PIK-től, a Nature Geoscience-ben megjelent tanulmány kezdeményezője.

Rahmstorf és munkatársai korábbi tanulmányai azt mutatták, hogy az óceán áramlása a 20. század közepe óta mintegy 15 százalékos lassulást mutat, összekapcsolva ezt az ember által okozott globális felmelegedéssel, de a hosszú távú fejlődéséről mindeddig hiányzott egy szilárd kép: A kutatók ezt nyújtják a proxy-adatok vizsgálatának áttekintésével. „Először ötvöztünk egy sor korábbi tanulmányt, és megállapítottuk, hogy ezek következetes képet nyújtanak az AMOC fejlődéséről az elmúlt 1600 évben” – mondja Rahmstorf. A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a 19. század végéig viszonylag stabil volt.