A gomba hatása az egészségre

Számos olyan étel létezik, amelyhez valamilyen gomba felhasználása szükséges. Egy népszerű alapanyagról van szó, amelyet a világ minden táján ismernek és fogyasztanak. Természetesen nagyon sok fajtája van és talán kevesen tudják, hogy pozitív az egészségre gyakorolt hatása.

[wp_ad_camp_1]

A gomba hatása az egészségre kifejezetten pozitív. A gomba vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, antibiotikumokat és antioxidánsokat is tartalmaz. Mivel tele van proteinnel, enzimekkel és rostokkal, illetve alacsony a szénhidráttartalma is, és nem található benne zsír és koleszterin, ezért hatékonyan égeti emésztéskor a koleszterint. A cukorbetegek számára kiváló eledel, ugyanis amellett, hogy nem tartalmaz zsírt, a benne található természetes enzimek segítik a cukor és a keményítő lebontását, valamint serkentik az endokrin mirigyek működését is. Mindezek mellett, a bennük található antibiotikumok távol tartják a könnyen elkapható fertőzéseket a cukorbetegektől.

Gomba

Gomba

A koleszterin és a zsír csökkentéséhez extra zsírt kell elégetnie a szervezetnek, ami ideálisan a proteineket emészti a szervezetben. Mivel diétázás alatt mindig ajánlott sok proteint és a kevés szénhidrát bevitele, ezért az egyik legjobb választás a gomba. Talán kevesen tudják, de a gomba az egyetlen olyan nem állati eredetű élelmiszer, amely D-vitamint tartalmaz. Ezenkívül pedig tartalmaz vasat, káliumot, kalciumot, rezet és szelént is. A gomba egy kiváló ízesítő hatású élelmiszer, többféle íz- és zamatanyagot, étvágygerjesztő hatású glutaminsavakat tartalmaznak, ezért számos étel elkészítéséhez felhasználhatók. Elkészítés módjuk és sokoldalú, felhasználhatjuk levesekhez, salátákhoz, főétel is készíthető belőle, pörkölt, készíthető belőle mártás, ízesíthető vele hús stb.