A gyomorfekély okozója és tünetei

A gyomorfekélyről nem gyakran beszélnek, pedig egy igen sűrűn előforduló betegségről van szó. A Helicobacter pylori nevű baktérium okozhatja őket, amely egyben a gyomorfekély leggyakoribb oka is. Bizonyos esetekben a stresszel és az életmódbeli szokásokkal is összefüggésbe hozhatók.

A peptikus fekélybetegségnek számos jele és tünete van, amelyekre figyelnie kell, ha úgy gondolja, hogy Önnek is lehet gyomorfekélye. Ha peptikus fekélyt diagnosztizáltak, számos kezelési lehetőség van, amelyeket orvosa meg fog beszélni Önnel. A gyomorfekély a gyomor vagy a nyombél nyálkahártyáján kialakuló fekély egy típusa. Fájdalmat és kellemetlenséget okozhatnak, de általában nem súlyosak, ha időben kezelést kap. Sajnos sokan nem tudják, mire kell figyelni, ha gyomorfekélyről van szó. Ezért hoztuk létre ezt az útmutatót: hogy tudja, hogyan ismerheti fel a gyomorfekély jeleit és tüneteit, és hogy melyik a legjobb megoldás! Ha úgy gondolja, hogy gyomorfekélye lehet, azonnal forduljon háziorvosához! A peptikus fekély a gyomor- vagy bélfekély egy típusa, amely férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat. A gyomorfekély általában nem fertőző, de egyes esetekben más fertőzésekből származó baktériumok okozhatják, mint például a helicobacter pylori, amelyet H. pylori vagy röviden HP néven is ismerünk.

A gyomorfekély tünetei a következők: evés/ivás közben súlyosbodó fájdalom, gyakori gyomorégés savas visszaáramlás nélkül, amely kellemetlen érzést okoz a mellkasban és a torokban, puffadás evés után vagy gyors teltségérzet annak ellenére, hogy nem evett sok ételt, hányinger és hányás egyéb ok, például betegség vagy más ok nélkül. A gyomorfekély a gyomor-bélrendszeri rendellenességek egy típusa, amelyet a gyomorban lévő túlzott sav okoz. Fájdalmas lehet, és hányingert, hányást és fogyást okozhat.  A peptikus fekélybetegség leggyakoribb tünete a felső hasi fájdalom evéskor és evés után.