A hajhullás leggyakoribb okai

Az embernek nagyjából napi nyolcvan szál haja hullik ki, de ez még teljesen természetes. Ha folyamatosan több, mint száz hajszálat veszítünk, akkor már lehet hajhullásra gyanakodni. A hajhullásnak különböző formái vannak. Létezik androgén-, foltos-, diffúz-, és kismamáknál jelentkező hajhullás.

[wp_ad_camp_1]

Az androgén hajhullás tulajdonképpen örökletes hajhullás. Ha a fejbőrben magas a DHT, és az egyén hajlamos az androgén hajhullásra, akkor a hajszálak növekedési ideje lerövidül. Egy teljesen kopasz embernek tehát lehet ugyanannyi hajhagymája van, mint dús hajkoronával rendelkező társának, de nála olyannyira lecsökken a hajszálak növekedési ideje, hogy ki sem nőnek a fejbőrből. Idővel a hajhagymák elsorvadnak, azokból már egyáltalán nem képes új hajszál kinőni.

A foltos hajhullás okai között sokszor valamilyen szerv gyulladása szerepel. Ez bármelyik életszakaszban előfordulhat, de leggyakoribb a 20-40 éves kor közöttiek körében. A foltos hajhullás jelentkezhet a hajas fejbőrön, de a férfiaknál az arcon és a testszőrzeten is. Ebben az esetben körülhatárolható területről hullik a haj. A jelenlegi orvostudomány még nem ismeri ezen betegség pontos okát.

Hajhullás

Hajhullás

A diffúz hajhullás a leggyakoribb probléma. Ebben az esetben a hajas fejbőr teljes területén jelentkezik a hajhullás, ami kezdetben a hajkorona ritkulását, hosszútávon akár annak teljes elvesztését jelenti. A diffúz hajhullás kiváltó okai lehet a vashiány, a hormonszint-változás, a faggyúmirigy kóros működése, de a stresszt, és bizonyos fertőzések is.

A hajhullás a kismamák esetében is gyakran jelentkezik. Oka leginkább az, hogy a szervezet hormonszintje megváltozik, így a haj szokásosnál nagyobb része kerül nyugalmi fázisba. Szerencsére az ilyenkor jelentkező hajhullás csak ideiglenes. A vas, cink, jód, és B vitaminok pótlása viszont nagyon fontos.