A hastánc, mint egészséges mozgásforma

Számomra megdöbbentő hírre kaptam fel a fejem a minap az  egyik legnézettebb tv-cstorna műsorában. Az egészség volt a téma, azért döbbentem meg a kijelentésen: a hastánc az egyik legegészségesebb mozgásforma, amit ma a fiatal lányok szívesen, nagy kedvvel táncolnak.

[wp_ad_camp_1]

Nosza, ez engem is érdekel! Nekem magamnak is olyan korú lányaim vannak, akiknek fontos lenne valamilyen aktív sport, de idejük nincs túl sok a suli mellett. Arra gondoltam, ha valami olyasmire sikerülne rávennem őket, amiben valóban örömüket lelik, talán könnyebb dolgom lenne. Talán a hastánc megfelelne erre? Gondoltam, utána járok a dolognak, legalábbis itt, a neten.

Valóban igazat mondhattak abban a bizonyos műsorban a megszólaló riportalanyok. A hastánc valóban sok mindenre jó, amire egy laikus nem is gondolna. Különféle formái vannak a hastánc művelésének. Használható jóga-, meditáció gyanánt, de vannak kismamáknak szánt hastánc klubok, és tanítják a Táncművészeti Főiskolán is.

Manapság egyre nagyobb az igény azok körében, akik valamilyen táncot szeretnének megtanulni. Egyre inkább elterjed az előadói szintű megjelenése is. Az exkluzív klubok, születésnapi partik lassan megszokottá vált produkcióként alkalmaznak egy-egy hastánc műsort.

Hastánc

Hastánc

Mivel viszonylag sok versenyt és megmérettetési lehetőséget szerveznek, egyre nagyobb az igény a hatsánc oktatás iránt. Egy apróhirdetésekre specializálódott újság “Mozgás” hirdetései között 40%-ban már hastánc oktatók és iskolák hirdetik magukat. Tehát ha ilyet tervezünk tanulni a közeljövőben, nem kell aggódnunk, hogy nem találunk megfelelő iskolát.

Érdemes elmenni, bekukkantani egy-egy órára, ezt általában a hastánc oktatók nem zaklatásnak, hanem érdeklődésnek tekintik, és ingyenessé is teszik. Ha tetszik a módszer, a hely hangulata, a hastánc oktató személyisége, akkor az időpontokat és az árakat nézzük meg következő lépésként. Ha valaki megteheti, hogy ez nem fontos, akkor még ezt sem kell figyelembe venni, csak válassza a legmeggyőzőbb személyiséget a hastánc oktatók közül, akkor egész biztosan nem fog csalódni.

És ha valóban nem csak a lelket, hanem a testet is olyan kiegyensúlyozottá és egészségessé teszi, mint ahogyan az említett műsorban láttam, valószínűleg nagy hasznát vesszük, és megnyugodhatunk, hogy újból egy jó döntést hoztunk, amennyiben hastánc tanulását választottuk.