A házi tészta elkészítése

A házi tészta egy időigényes munkának tűnhet elsőre, mégis érdemes belefogni, ha valóban minőséges és finom főtt tésztát szeretnénk az asztalra tenni. Ha még nem próbáltunk házi tésztát csinálni, mindenképp szánjunk rá időt.

[wp_ad_camp_1]

Biztosan elfogja nyerni tetszésünket, és már legközelebb kétszer is meggondoljuk majd, hogy leemeljük-e a bolti polcokon található darabokat. Inkább fogunk nyúlni a tojás és a liszt irányába. A receptje nagyon egyszerű: 5darab tojásra, és 50dkg lisztre van szükségünk, amit alaposan összegyúrunk. Homogén és rugalmas kell, hogy legyen a végeredmény. Ez a munkafolyamat 5-10 percet igényel. Betehetjük ezután a hűtőbe, hogy könnyebben tudjuk majd nyújtani. Az idő leteltével, alkalmazhatunk tésztavágó gépet a nyújtáshoz, vagy a kilisztezett gyúródeszkán, nyújtófával is elérhetjük a kívánt vékonyságot. Formára vágjuk (pl. hosszú vékony, kocka, stb.), és ismét pihentetjük, most egy órát, majd jöhet a főzés, ami öt perc alatt kész.

Házi tészta

Házi tészta

A tészta főzés, bár gyerekjátéknak tűnhet elsőre, mégis vannak olyan apró hibák, amiket elkövethetünk. Az egyik ilyen dolog, hogy túl kicsi edényt használunk, a főzés során. Így lehetséges, hogy nem fog átfőni megfelelően, és helyenként kemény darabokra találhatunk az étkezés során, vagy az egész szétfog főni. A tészta vizét mindig alaposan meg kell sózni. A vizet érdemes az edényben felforralni, mert csak így tudunk szennyeződés mentes ételt biztosítani. Sokan olajat tesznek a főzővízbe. Ha elég nagy edényben főzünk, ez teljesen felesleges, hisz nem fog összeragadni, az olaj pedig pazarlásnak fog számítani. A megfőtt tésztát csak a hideg tésztasaláta készítésénél van szükség hideg vízzel leöblíteni. A természetes nyálkaságát meghagyva, jobban rátapad a szósz, és még az íze is finomabb lesz.