A herpeszvírus méhnyakrákot indít el az oroszlánfókákban

Több mint három évtizedes kutatás után a tudósok bebizonyították, hogy a kaliforniai Sausalitóban, a tengeri emlősök központjában felboncolt minden negyedik felnőtt kaliforniai oroszlánfókát érintő rákot nemi úton terjedő herpeszvírus okozza. Az oroszlánfókában urogenitális karcinóma néven ismert rák egyértelmű párhuzamot mutat az emberi méhnyakrákkal, és hasznos modellt nyújt az emberi rák vizsgálatához.

[wp_ad_camp_1]

A tudósok már régóta gyanítják, hogy ez a rák vírussal társult, de ez az első tanulmány, amely ezt az elméletet bizonyítja. A nyílt hozzáférésű, szakértők által ismert folyóiratban, az Animals-ben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a genitális herpeszvírus az oroszlánfóka urogenitális karcinóma kialakulásának mozgatórugója. A kutatás azt is sugallja, hogy van egy mögöttes kiváltó tényező vagy esemény, amely miatt a vírus rákot okoz egyes fertőzött oroszlánfókákon, másoknál nem. A vadon élő kaliforniai oroszlánfókáknál és más emlősöknél, beleértve az embereket is, a legmagasabb az ilyen típusú rák előfordulása.

Egy másik, nemrégiben megjelent cikk ugyanazon csapat vezetésével kimutatta, hogy az olyan szennyező anyagok, mint a PCB-k és a DDT, jelentős szerepet játszanak társfaktorként a rák kialakulásában. Ez különösen releváns Dél-Kaliforniában, ahol egy nagy DDT-hulladéklerakó található a dél-kaliforniai szakadékban, ahol az oroszlánfókák populációjának többsége is évente összegyűlik, hogy megszüljön és felnevelje kölykeit. „Annak megerősítése, hogy ez egy vírus által kiváltott rák, és annak tudata, hogy a szennyeződések jelentős szerepet játszanak a rák kialakulásában, azt jelenti, hogy ezeket az oroszlánfókákat természetesen előforduló betegségmodellként használhatjuk, hogy jobban megértsük, hogyan alakul ki és terjed a rák minden fajban, beleértve az embereket is.”