A híres Tokaji aszú

Az alkoholos italok közül az egyik legnépszerűbb a bor, amelynek több ezer éves hagyománya van. Hazánk egyik leghíresebb bora a Tokaji aszú, amely bejárta a világot.

[wp_ad_camp_1]

A Tokaji aszú vagy másnéven csak röviden aszú, nem más mint a Tokaji borvidéken előállított aszúbor, tehát aszúsodott szőlő felhasználásával készített desszertbor, egy igazi borkülönlegesség. Az összes tokaji bor közül ez a leghíresebb és az egyik legkedveltebb is. Az aszúborokról elmondható, hogy mindig is luxuscikkeknek számítottak, leginkább természetesen régebben, amikor a cukor igazi ritkaság volt és nagyon nehezen lehetett hozzájutni. Az aszú 1631 óta készül és az évek során számos megújuláson ment keresztül Tokaj elmúlt majdnem három évtizede során. A tokaji szőlő aszúsodásának nélkülözhetetlen feltétele a hűvös őszi reggeleken a környékbeli folyókról, a szőlőre leszálló köd. Ami az éretlen szemeken szürkepenész, az a megfelelően beérett, töppedt szemeken nemes rothadás. Tudni kell, hogy erre csak kivételes fajták, mint például a furmint képesek, kivételes évjárat és mikroklíma mellett.

Tokaji aszú

Tokaji aszú

Az aszúszemeket szemenként válogatják és ezzel kezdődik a szüret. Régebben faputtonyokba gyűjtötték, összezúzták, majd egy kádban elegyítették több mint száz liter azonos évjáratú musttal vagy borral. Egy vagy egy és fél napig áztatták, majd kipréselték az úgynevezett aszútésztát és a mustot hordókban töltötték, hogy kierjedhessen. Az aszú annyi puttonyos, ahány puttony aszút áztatnak egy hordó borban. A bortörvény előtt az aszúborokat legalább annyi évig kellett érlelni, ahány puttonyos volt, ezért azok 3-6 év késéssel kerültek csak forgalomba. A mostani előírás szerint a forgalomba hozatal előtt legalább három évig kell érlelni és ebből legalább két évig fahordóban.