A kaméleon és otthoni tartása

Elsősorban színváltoztató képességükről ismerjük ezeket a hüllőket, amelyek között ma már megtalálhatjuk azokat a tipikus fajtákat, amelyeket előszeretettel választanak az állatbarátok otthoni tartásra is.

[wp_ad_camp_1]

Alapvetően közel 150 kaméleon faj él szerte a világban, a legtöbb példánnyal Madagaszkár, Nyugat-Afrika, Dél-Európa és India büszkélkedhetnek. Színüket elsősorban a környezethez igazítják, de sokszor hangulati állapotuk vagy a hőmérséklet is hatással van erre. Hazánkban ma már sok helyen beszerezhető az állat, ám tartása során érdemes odafigyelni néhány dologra annak érdekében, hogy új kedvencünk jól érezze magát, és körülbelül 2-4 évig velünk maradjon. A terrárium megválasztásakor törekedjünk a magasabb típusra, amelyben melegebb és hűvösebb részeket is alakítsunk ki. A rovarokkal, esetleg kisebb emlősökkel táplálkozó kaméleon számára meleg, nyugodt helyre van szükség, ahol a páratartalom sem szabad, hogy túl magas legyen. A leveles növények mellett az állat kényelmét beépíthető szökőkúttal is szolgálhatjuk, mely nem csak friss vízhez juttatja, de gondoskodik a párásításról, és kedvét is leli a víz közelségében a kis kedvenc. A nagy vízigénnyel rendelkező kaméleon lakhelyét naponta többször permetezni is kell majd, de kellemes melegben napoztathatjuk is az állatot.

Kaméleon

Kaméleon

Kevesen tudják, de a kaméleon otthoni tartása már nem egy olyan bonyolult feladat, mint régen volt. Egyre többen választják ezt a hüllő fajtát házi kedvencüknek, hiszen az utóbbi évek tapasztalatai alapján nem csak a tartásuk, de a tenyésztésük sem bonyolult, ha odafigyelünk minden részletre. A kaméleontartáshoz számos eszköz szükséges, amelyek könnyen beszerezhetők az erre szakosodott boltokban. Egy kaméleontartó gazdi otthonából nem hiányozhat: a terrárium, a megfelelő világítás, a növények, a mászó ágak, a vízforrás és a hőmérő sem.