A kaporhoz hasonló növény az édeskömény

Az alternatív orvoslás és a gyógy- és fűszernövények használata mindenki számára ajánlott. Sokan szednek gyógyszereket például fejfájásra, annak ellenére, hogy sok olyan gyógynövény van, amely gyógyír különféle betegségekre és a gyógyszerekkel ellentétben, nem okoz semmilyen kárt a szervezetben.

[wp_ad_camp_1]

A kaporhoz hasonló növény szintén az ernyősvirágzatúak családjába tartozik és édesköménynek nevezik. Dél-Európában, a Földközi tenger vidékén honos, évelő és fényigényes növény. Már az ókorban közismert és kedvelt növény volt és gyakran használták az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt. Kellemes illata, édeskés íze van és nagyon gazdag vitaminokban és antioxidánsokban.

Nagy mennyiségű foszfort, vasat, kalciumot, káliumot, A-, B- és C- vitamint tartalmaz. Íze az ánizsra emlékeztet és fűszernövényként előszeretettel használják a gasztronómiában. Jól passzol salátákhoz, levesekhez, főzelékekhez és különböző édességek alapanyagaihoz is kiváló. Illóolajokat is készítenek belőle és sok kozmetikum fontos összetevője. Tárolhatjuk a hűtőben akár több napon keresztül is eláll és megőrzi aromáját.

Édeskömény

Édeskömény

Az édeskömény minden része felhasználható, és elősegíti az emésztést, csökkenti a bélgázok képződését. Segít a  gyomor-, és bélgörcsök okozta problémákon és megfázás esetén a növényből készült tea jelentősen enyhíti a tüneteket. Az ókori Egyiptomban a nők kozmetikai célokra is használták az édesköményt, legfőképp a szem borogatására, ugyanis segít a szem gyulladásán, felfrissíti a bőrt és javítja a látást. Keverhetjük krémekhez és pakolásokhoz is.

Ahogy a fentiekből is kiderül, az édeskömény nagyon sok területen felhasználható és hatása az emberi szervezetre kifejezetten pozitív. Próbálja ki Ön is az édesköményt, akár egy fűszernövényként, akár gyógynövényként.