A kávé jótékony hatásai

A kávészemek szüretelését kézzel végzik. Ez azért szükséges, mivel csak a piros és érett szemeket lehet leszedni. Ezután megtisztítják, szárítják, majd pörkölik. A pörkélését követően, a kávét, mint italt, többféle módon készíthetik el.

[wp_ad_camp_1]

A legrégibb változata, amikor a pörkölt kávét többször átdarálják, addig még egészen finom nem lesz. Ezt egy edényben, cukorral vagy anélkül főzik meg. Minden csésze vízhez, egy teáskanál őrölt kávét adnak. Mielőtt kiforrna, leveszik a tűzről, majd még egyszer felforralják, és ezután öntik ki a csészébe. Illata magával ragadó. Egyesek szerint nem igazán előnyös a szervezetünk számára, ennek az italnak a fogyasztása, de mára már több bizonyíték is megcáfolja az állítást, miszerint ha nem visszük túlzásba, akkor még egészséges is lehet. A kávészemek legfőbb hatóanyaga a koffein, mely megelőzheti és lecsökkentheti az álmosságot, felgyorsítja az anyagcserét, segíti a mozgáskoordinációt és a koncentrálóképességet. A koffein az emberi szervezetben akár 12órán keresztül bent maradhat. Ez befolyással lehet az alvásunk minőségére, valamint vízhajtó hatását is kifejti.

Kávé

Kávé

A koffein mellett, még rengeteg antioxidáns található a kávéban, melyek segítségével jótékonyan hat az emberi szervezetre. Például lecsökkenti a különböző daganatos betegségek kialakulásának esélyét, kezeli az alacsony vérnyomást, és egyes neurológiai problémák kiválóan megelőzhetőek vele. Egy kávéfogyasztónak kevesebb esélye van arra, hogy máj- vagy vastagbélrák alakuljon ki szervezetében, illetve biztosabban elkerülhetik a cukorbetegséget vagy a Parkinson-kórt is. Ezeket a pozitív hatásokat csak a megfelelő mennyiséggel érhetjük el, ami körülbelül 2-3csészét jelent naponta. A szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, valamint epebetegeknek nem ajánlott a kávé fogyasztása.