A kerámia tetőcserép

Minden tetőcserép feladata, hogy védelmet nyújtson az épületnek, védje azt az időjárási viszonytagságoktól, a széltől, a csapadéktól és a biológiai hatásoktól. Tetőfedésre választhatjuk a kerámia vagy betoncserepet, a palát, fémlemezfedőt, zsindelyt, de még zsúptetőt és nádtetőt is.

[wp_ad_camp_1]

A tető típusának kiválasztása során, fontos szempont, hogy új házat építünk, vagy csak a régin szeretnénk felújítást végezni. Az új háznál lényeges a tetőrész felhasználása, hogy csak tárolásra fogjuk-e használni, vagy tetőteret szeretnénk. A hajlásszög is fontos, hogy mondjuk hagyományos, mediterrán, vagy alpesi stílusú-e. Ezek mellett, ha azonnal, illetve a későbbiekben szereltetnénk fel napelemet, napkollektort, akkor ezt is vegyük figyelembe. Az új épületeknél könnyebb a választás az épület fedésével kapcsolatban. Mindenképp olyan típus mellett kell döntenünk, mely esztétikailag és szerkezetileg is megfelel az igényeinknek és stílusunknak. Hazánkban leginkább a kerámia tetőcserepet választják.

Kerámia tetőcserép

Kerámia tetőcserép

Ez kinézetileg nagyon szép, természetes alapanyagból készül, agyagból és vízből, amit levegővel szárítanak, ezután tűzzel égetnek ki. Már ezer éves múltra tekint vissza, minősége magas fokú, akár 100évre is szólhat. Sem az eső, sem a hó, vagy fagy, napsugárzás, madárpiszok, vagy hőingadozás nem tesz kárt benne. Könnyen leadja a nedvességet, fagyálló és légáteresztő is egyben. Nyáron kevésbé melegszik fel, télen hőszigetelőként működik. Nagyon gazdaságos, könnyű, ezért kevesebb anyag szükséges a szerkezete felépítéséhez. Ezek mellett, manapság már készítenek nagyobb méretű darabokat is, amik lehetővé teszik, hogy gyorsabban készüljön el a tető. Számos színben, formában és méretben elérhető. Használhatjuk a divatos, mediterrán típusú tetőkre is.