A KettleBell érdekes története röviden

Napjaink egyik felkapott sporteszköze a KettleBell vagy más néven gömbsúlyzó. A sportboltok polcain és az edzőtermek kínálatában egyre többször szerepel, hatékonyságával egyre nagyobb teret hódít magának. De honnan is ered és hol használják?

[wp_ad_camp_1]

A KettleBell történetét valahol réges régen kell kutatnunk, Oroszország vidékein, a piacokon. Az eszköz egy vasgolyó, tetején fogantyúval. A nyugati világ Pavel Tsatsouline által ismerhette meg, aki kategorizálta és leírta a használatát. Az eszközt az oroszok girja, az angolok a harangnyelv után KettleBell, a magyarok pedig gömbsúlyzó néven emlegették, de világot az angol nevén hódított. Történetének kezdeték az orosz piacokon járunk, ahol a takarmányt a régi orosz súlymértékkel, a puddal mérték (1 pud = 16 kg). A piacokon idővel általánossá vált a súlyemelés, mint versenyszám. Először csak szórakozásból, később már a piacok nagy részén, szervezetten működött. A súlyemeléshez a gabonák mérésére szolgáló vasgömböket használták. Ezek voltak az első KettleBellek és ide vezethető vissza az is, hogy a hivatalos gömbsúlyzók súlya a 16 kg többszörösei vagy töredékei.

Kettlebell
Kettlebell

Az eszköz hatékonyságát és többfrontos fejlesztő hatását hamar felismerte az orosz hadsereg és a különleges különítmények, belügyi alakulatok (Specnaz), így a kiképzés részévé vált, valamint a katonák erejének, képességeinek szintentartásához is folyamatosan használták, használják mind a mai napig. Az orosz katonaság főleg a másfél pudos, azaz 24 kg-os girjával edz. Idővel a világ másik nagyon erős és meghatározó fegyveres testülete az elit amerikai Tengerészgyalogság, U.S.S.S. is alkalmazza. Az eszköz egyszerre fejt ki aerob és anaerob hatást, javítja a koordinációs képességet, erős, stabil törzset eredményez.