A kimerültség a férfiak szívinfarktusának fokozott kockázatával jár

Az ESC Acute CardioVascular Care 2021, az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) online tudományos kongresszusán bemutatott kutatás szerint a létfontosságú kimerültséget tapasztaló férfiaknak nagyobb valószínűséggel lesz infarktusa, ez különösen hangsúlyos a nem házas, elvált és özvegy férfiaknál.

[wp_ad_camp_1]

„Az életkimerülés túlzott fáradtságra, a demoralizáció érzésére és a fokozott ingerlékenységre utal” – mondta Dr. Dmitriy Panov, a tanulmány szerzője, az Orosz Föderáció Novoszibirszk Citológiai és Genetikai Intézetének munkatársa. „Úgy gondolják, hogy válasz az emberek életének megoldhatatlan problémáira, különösen akkor, ha nem képesek alkalmazkodni a pszichológiai stresszorok tartós kitettségéhez.” Ez a tanulmány megvizsgálta a vitális kimerültség és a szívinfarktus kockázata közötti kapcsolatot azoknál a férfiaknál, akiknek kórtörténetében nem volt szív- és érrendszeri betegség. A tanulmány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) MONICA projektjének adatait használta fel. 1994-ben 657 25–64 éves férfit vizsgáltak Novoszibirszkben.

A vitális kimerültség tüneteit a kiindulási ponton értékelték a MASTA protokoll által elfogadott Maastrichti Életkimerülés kérdőív segítségével. A résztvevőket a létfontosságú kimerültség szintje szerint osztályozták: nincs, közepes vagy magas. A résztvevőket 14 éven keresztül követték nyomon a szívroham előfordulása miatt. Összességében a férfiak kétharmadának (67%) létfontosságú kimerültsége volt (15% -uk magas, 52% -uk mérsékelt), míg 33% -uk nem érintett. A magas vérnyomású férfiak közel háromnegyedének (74%) létfontosságú kimerültsége volt – 58% -ban magas, 16% -ban mérsékelt módon. A férfiak általános csoportjában a kutatók elemezték az összefüggést a kiindulási vitális kimerültség és a szívroham kockázata között.