A kismamák és a bőrápolás, avagy mit szabad és mit nem?

Azt minden kismama tudja, hogy a várandósság időszakában átalakul a hormonháztartás, ami miatt a bőr minősége is megváltozik. A kismamák számára így a különben is nehéz téli időszakban már nem csak a hideg elleni védekezés jelenthet gondot, de sok esetben az is, hogy a megfelelő bőrápoló készítmény, kozmetikai kezelés válassza ki. A leggyakrabban felmerülő kérdésekre most választ kapsz cikkünkben!

[wp_ad_camp_1]

Sokan keresik arra a választ, hogy festhetik-e a hajukat várandósság alatt. A bőrre jutó krémek és kozmetikai szerek hatóanyagai felszívódás után a véráramba kerülhetnek, emiatt nem javasolt hajfestés, de még dauerolás sem az első trimeszter alatt. Tudni kell továbbá, hogy a hormonális változások következtében a hajtextúra is megváltozhat, így a korábban használt festék is más árnyalatot adhat. A samponok esetében is a kímélő sampont kell választani.

Kismama bőrápolás

Kismama bőrápolás

A kozmetikai kezelések szintén sokakat foglalkoztatnak. Mivel a fokozott faggyúmirigy működés miatt a haj és bőr is zsírosabbá válhat, sőt mitesszerek és pattanások is jelentkezhetnek, így szakember tanácsát kell kérni, aki segíti a megfelelő készítmények kiválasztásában. A kozmetikai kezelések nem tilosak, de minden kezelés előtt jelezzük, hogy babát várunk, ugyanis ilyenkor bizonyos eljárások alkalmazása, mint például a testkezelések, lézeres szépészeti beavatkozások kerülendők a kismamák számára.

A sötétebb anyajegyek sok kismamát aggodalommal töltenek el. A hormonális változások következtében viszont a nyak, hónalj és mell területén újabb kötőszövetes növedékek jelenhetnek meg, illetve a már meglévő anyajegyek, májfoltok is sötétebbé válhatnak, amik általában ártalmatlan jelenségek, de azért érdemes szakorvosnak megmutatni, hogy nyugodtabban tudja aludni. A pigmentációs zavarok megelőzésére viszont használhatóak megfelelő faktorszámú fényvédők, naptejek.