A kövér Porcsin növény

A kövér porcsin, a Portulaca oleracea egy ősi növény, amely Perzsiából származik, és mára a mérsékelt égövi világ nagy részén található meg. Évezredek óta használják élelmiszer-forrásként, és most újra felfedezték, mint a legmagasabb omega-3 forrású növényt. A porcsin E, C és vitamint és más tápanyagokat is tartalmaz.

[wp_ad_camp_1]

A porcsin alacsony szétterülő gyomként könnyen növekszik az ültetvényekben, a veteményeskertekben, a tanyasorokban, a pázsit szélén és még a járda repedésében is. Különösen felismerhető, sima és zamatos levelei vannak, mint egy tövis nélküli kaktusz. Mindegyik levél alakú, mint egy kis evező, és hajlamosak összegyűlni egy vastagabb szár hegyén, amely néha halványan vöröses. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a porcsint össze lehet téveszteni a mérgező kutyatejjel. Jóllehet mindkettő alacsony terjedésű növény, a kutyatej nem rendelkezik zamatos tulajdonságokkal a levelén, és a foltos kutyatej is rendelkezik tejszerű nedvvel, de a porcsin pedig nem.

A levelek, az apró sárga virágok és a porcsin magjai mind ehetőek. A legkeresettebb részek a fiatalabb levelek, amikor enyhe fényt kapnak, és ami fontos, a textúra rugalmas és nem bőrszerű. Általában ez azt jelenti, hogy kiválasztják a növény legfelső két-három hüvelykes végeit, amikor a levélfürtök még fiatalok és ropogósak. A levelek mérete átlagosan kevesebb, mint egy hüvelyk hosszú, de a forróság hatására egyesek kilőhetnek, így a két hüvelykes levelek is puhák, ropogósak és frissek lehetnek, a végén egy kis citromhéjjal. Csípje le vagy vágja le a végén a fürtöt – ezzel a növény tovább fejlődik belülről kifelé, koncentrikus köröket képezve, középen a legfiatalabb növekedéssel. Ha nincs háztáji vagy kerti vetőgépe, a porcsint számos mezőgazdasági termelői piacon találja meg. Néhány melegebb éghajlaton porcsint találhat a téli gazdálkodók piacain is.