A leghosszabb éjszakák: a fogzás időszaka

Szinte minden családban eljön az a pillanat, amikor az addig nyugodtan alvó, jókedvű kisbaba egyszer csak nyűgössé válik, s a hellyel-közzel átaludt éjszakákból rémálom lesz, hisz a picur akár 8-10 alkalommal is felkel.

Ilyenkor a kezdeti ijedtséget – no meg a gyermekorvos meglátogatását – követően legtöbbször kiderül, hogy a háttérben a fogzás megindulása áll, amely ugyan egy szokványos és alapvetően ártalmatlan folyamat, sajnos a szülőket ez az információ a legkevésbé sem vigasztalja, hisz ők semmi  másra nem vágynak, mint hogy csillapíthassák valahogy babájuk kellemetlenségeit. Ráadásul ez egy elég sokáig elhúzódó dolog, hisz az első tejfog akár 3-4 hónaposan is megkezdhet előbújni, az utolsó (szám szerint a huszadik) akár két éves korig is várat magára. Az egyik jó hír a fogzással kapcsolatban, hogy szerencsére nem folyamatos. Első körben a két alsó középső metszőfog bújik ki, azt követik nagyjából 2 hónap nyugalom után a felső középső metszőfogak, majd ugyanígy némi szünettel következnek a felső, majd az alsó oldalsó metszőfogak, végül a négy első tejőrlő. Ezt követően egy picit fellélegezhetünk, mert a négy szemfog csak 3-4 hónappal később érkezik, és utánuk ismét fél évnyi pihenés jön, mielőtt a négy második tejőrlő tenné teljessé csemeténk fogsorát.

Hosszú és álmatlan éjszakák árán bújnak ki ezek a fogak, ám szerencsére tehetünk azért, hogy könnyebben átvészeljük ezeket az időszakokat. Próbálkozhatunk direkt fogzást segítő játékokkal, ezeket úgy találták ki, hogy lehűthetőek legyenek. Sok babánál beválnak, ám ha erősebb a fájdalom és nagyobb a nyűgösség, akkor érdemes valami erőteljesebb módszerhez folyamodni. Ma már nagyon jó ecsetelőket lehet kapni, arra figyeljünk oda, hogy vannak, amelyek csak természetesen összetevőket tartalmaznak (sok esetben ezek is hatásosak), illetve vannak lidokainos kenőcsök is, ezeket azonban nem szabad túl sokszor használni. Ha végképp nem segít semmi (és bizony előfordulnak ilyen éjszakák), akkor adhatunk fájdalomcsillapító szirupot, vagy kúpot is.