A macskák inkább ingyen étkeznek, minthogy megdolgozzanak érte

Amikor a macskák választhatnak az ingyenes étkezés és egy feladat elvégzése között, a macskák inkább azt az ételt részesítik előnyben, amely nem igényel sok erőfeszítést. Bár ez néhány macskaszerető számára nem meglepő, a macskaviselkedést tanulmányozók számára igen. A legtöbb állat szívesebben dolgozik az ételéért.

A Davis -i Kaliforniai Egyetem, az Állat -egészségügyi Orvostudományi Egyetem kutatóinak új tanulmánya kimutatta, hogy a legtöbb házimacska úgy dönt, hogy nem fáradozik az ételért. A tanulmány megállapította, hogy a macskák inkább egy tálca könnyen hozzáférhető ételből esznek, ahelyett, hogy egyszerű rejtvényt dolgoznának ki az étel megszerzéséhez. „Van egy egész kutatás, amely azt mutatja, hogy a legtöbb faj, köztük madarak, rágcsálók, farkasok, főemlősök – még a zsiráfok is – szívesebben dolgoznak az ételükért” – mondta Mikel Delgado, az UC Davis egyik macska-viselkedési szakértője és kutatója az Állatorvostudományi Iskolában. „Ami meglepő, hogy ezek közül a fajok közül a macskák tűnnek az egyetleneknek, amelyek nem mutattak erős hajlamot a feladatok elvégzésére az ételért. A tanulmányban Delgado Melissa Bain és Brandon Han társszerzőkkel, az UC Davis Állatorvostudományi Iskola munkatársaival együtt 17 macskának adott egy rejtvényt és egy tálca ételt. A rejtvény lehetővé tette a macskák számára, hogy könnyen lássák az ételt, de némi manipulációra volt szükség annak eléréséhez.

„Nem arról volt szó, hogy a macskák soha nem használták az élelmiszer-rejtvényt, de a macskák több ételt ettek a tálcáról, több időt töltöttek a tálcánál, és több első döntést hoztak a tálcáról való evéshez, mint a rejtvénnyel” – mondta Delgado. A vizsgálatban részt vevő macskák aktivitásmérőket viseltek. A tanulmány megállapította, hogy még az aktívabb macskák is a szabadon hozzáférhető táplálékot választották.