A megfelelő munkaszék kiválasztása

Manapság egyre többen és többen végeznek különféle ülőmunkát, mivel az otthoni munkák is egyre elterjedtebben. Az viszont rendkívül fontos, hogy hogyan is végezzük azt a bizonyos ülőmunkát, azaz milyen székben ülünk, hiszen egészségügyi szempontból is fontos jelentősége van a székek típusának.

Nagyon fontos, hogy nem szabad hosszú időt eltölteni ugyanabban a pozícióban, mivel így testünkben egyetlen pontra összpontosul a súly, illetve a nyomás. Bizonyos időközönként váltogatni kell az ülési pozíciót, hogy így eltudjuk oszlatni a nyomást, így megakadályozható, hogy rögzüljön egy-egy olyan pozíció, ami a későbbiek folyamán fájdalmat okozhat vagy esetleg egészségügyi problémákat. A munkaszéket pontosan azért kell jól és nagy odafigyeléssel megválasztani, mivel hosszú órákat töltünk el a székben és ezáltal szinte hozzá alakul a testünk, alkalmazkodik annak adottságaihoz. Olyan széket kell választani, ami több szempontból is szabályozható, hogy azt valóban a saját igényeire tudja szabni, azaz annak dőlésszöge, magassága, támlája választható, a párnázata pedig kényelmes, ergonomikus habszivacsos kell, hogy legyen, hiszen az szinte minden testalkathoz alkalmazkodik.

Munkaszék

Munkaszék

Érdemes átgondolni pár kérdést is, mint például ki használja a széket, csak egy ember fogja használni vagy más is, kell-e neki fejtámla, van-e igénye kartámlára és az választható magasságú legyen-e, mekkora a költségkeret, vannak-e egészségügyi problémái, mekkora az ideális ülésmélység, mennyi idő tölt el a székben, valamint vannak-e egyedi igényei. Ezeket megválaszolva lehet leginkább megtalálni a legideálisabb munkaszéket, melyben órák múlva is kényelemben fogjuk magunkat érezni és nem lesznek egészségügyi gondjaink. Ebben az esetben érdemes egy kicsit nagyobb összeget rászánni a székre, hiszen aki ülőmunkát végez annak a szék a munkaeszköze, amin akár egészsége is múlhat.