A menstruáció késésének okai

A menstruáció késésének számos oka van, és érdemes kideríteni, hogy mi állhat a női ciklus felborulásának a hátterében. Ha csak pár napot késik a menstruáció, akkor még nem kell megijedni, hiszen a hátterében lehet, hogy csak egy minimális probléma áll. A legfontosabb, hogy megtalálja a késés valódi okát.

[wp_ad_camp_1]

Érthető, hogy aki aktív szexuális életet él az a menstruáció késésekor rögtön a terhességre gondol. Azonban napjainkban könnyen és egyszerűen kideríthető, hogy terhesség áll-e a menstruáció késése mögött, csupán annyi a dolga, hogy drogériából vásárol egy terhességi tesztet. A 28 napos női ciklust az agyalapi miriggyel kapcsolatban levő hormonális folyamatok befolyásolják. Ha biztos abban, hogy nem a terhesség miatt késik a menstruációja, akkor lehetséges, hogy petefészekciszta az oka a késésnek. Az ovuláció és a méhnyálkahártya leválása kapcsolatban vannak, ennek következtében a peteérés során jelentkező probléma befolyásolja a női ciklust. A stressz negatív hatást gyakorol a női ciklusra, ezért igen gyakori, hogy a stresszes időszakban késik, vagy elmarad a menstruáció.

Menstruáció

Menstruáció

A menstruáció ciklust rendezetlenné válhat komoly betegségek miatt, vagy erős gyógyszerek szedése esetén. Érdemes megjegyezni, hogy a fogamzásgátló gyógyszer szedése esetén a menstruációhoz hasonló vérzés figyelhető meg, míg a fogamzásgátló injekció miatt teljesen elmaradhat a ciklus. Talán hihetetlennek tűnik, hogy a hormonszint és a női ciklus kapcsolatban áll testzsírszázalékkal, de mégis igaz. Ezért váratlan fogyás, vagy erőteljes sport esetén késhet, de el is maradhat a menstruáció. Azok a nők, akik közel járnak már a klimaxhoz még fogamzóképes időben vannak, azonban gyakori, hogy a női ciklusuk rendezetlen, vagy elmarad.