A mesterséges intelligencia új antibiotikumot eredményez

Gépi tanulási algoritmus segítségével az MIT kutatói új, hatékony antibiotikum-vegyületet azonosítottak. Laboratóriumi vizsgálatok során a gyógyszer megölte a világ legtöbb problémás betegséget okozó baktériumát, beleértve néhány törzset, amely rezisztens az összes ismert antibiotikummal szemben.

[wp_ad_camp_1]

Két különböző egérmodellben fertőzéseket is kitisztított. A számítógépes modell, amely több mint száz millió kémiai vegyületet képes szűrni néhány nap alatt, arra a célra lett kialakítva, hogy olyan potenciális antibiotikumokat válasszon ki, amelyek a meglévő gyógyszerektől eltérő mechanizmusok alkalmazásával elpusztítják a baktériumokat. „Olyan platformot akartunk kifejleszteni, amely lehetővé tenné a mesterséges intelligencia erejének kihasználását az antibiotikum-gyógyszer felfedezésének új korában.” – mondta James Collins, a Termeer orvosmérnöki és tudományos professzora, az MIT Orvostudományi és Tudományos Intézeténél. „Megközelítésünk feltárta ezt a csodálatos molekulát, amely vitathatatlanul az egyik legeredményesebb felfedezett antibiotikum.”

Ebben a tanulmányban a kutatók megállapították, hogy az E. coli nem fejlesztett ki rezisztenciát a halicin ellen egy 30 napos kezelési időszak alatt. Ezzel szemben a baktériumok egy-három napon belül elindultak a ciprofloxacin antibiotikummal szembeni rezisztencia kialakulásához, és 30 nap elteltével a baktériumok körülbelül 200-szor rezisztensek voltak a ciprofloxacin ellen, mint a kísérlet elején. A kutatók azt tervezik, hogy további tanulmányokat folytatnak a halicinről, együttműködve egy gyógyszergyártó társasággal vagy nonprofit szervezettel annak reményében, hogy ki tudják fejleszteni emberi felhasználásra is ezt az antibiotikum-vegyületet.