A mikrohullámú sütő érdekes története

Napjainkban már elképzelhetetlen a hétköznapi élet elektronikai eszközök nélkül. Nap mint nap használjuk a telefonunkat, a kávégépet, a televíziót vagy éppen a mikrohullámú sütőt. Minden ilyen elektronikai cikknek megvan a maga története és az alábbiakban pedig a mikrohullámú sütő történetéről lesz szó.

[wp_ad_camp_1]

A mikrohullámú sütő, másnéven mikró vagy mikro sütő egy olyan konyhai berendezés, amely a mikrohullám segítségével melegíti fel azt az ételt vagy folyadékot, amit bele teszünk. Ennek a berendezésnek a feltalálója egy Percy Spencer nevű amerikai mérnök volt, aki 1946-ban egy radaralkatrész kifejlesztésén dolgozott és csupán egy véletlen folytán felfedezte, hogy a mikrohullámú sugárzás alkalmas az ételek felmelegítésére is. Egy működő radaron dolgozott, amikor egy furcsa érzés fogta el és észrevette, hogy a táskájában kezd megolvadni a csokoládé. Percy kollegái is hasonló dolgokat tapasztaltak és őt bízták meg a jelenségek kivizsgálásával. Ekkor jött rá, hogy a radar által kibocsátott mikrohullámú sugarak olvasztották meg a csokoládét.

Mikrohullámú sütő

Mikrohullámú sütő

Az első étel, amit ezzel a módszerrel készítettek el a pattogatott kukorica volt. Ezután következett a tojás, amely a kísérletet végző tudósok szeme láttára felrobbant. Manapság már rengeteg minden melegíthető, elkészíthető egy mikróban, azonban Amerikában még mai napig is a popcorn a legkedveltebb mikrohullámú sütőben készült étel. A világ első mikróját 1946-ban szabadalmaztatta a Raytheon és 1947-ben megépítették az első darabot, ami 1,8 méter magas volt és 340 kg-ot nyomott. A szerkezet vízhűtéssel működött, teljesítménye pedig 3000 W volt. 1954-ben kezdték el forgalmazni az akkorra már 1600 W-ra csökkentett teljesítményű darabokat és 2-3000 dollárba került egy darab. Azok a gépek, amelyek mindenki számára elérhetők voltak 1965-ben kerültek piacra 495 dollárért.