A neandervölgyieknek talán alacsonyabb volt a fájdalomküszöbe

A fájdalmat speciális idegsejtek közvetítik, amelyek aktiválódnak, amikor a potenciálisan fájó dolgok testünk különféle részeit érintik. Ezeknek az idegsejteknek van egy speciális ioncsatornája, amely kulcsszerepet játszik a fájdalmat jelző és az agyba továbbított elektromos impulzus elindításában.

[wp_ad_camp_1]

Egy új tanulmány szerint azok az emberek, akik ezen ioncsatorna neandervölgyi változatát örökölték, több fájdalmat érezhetnek. Mivel több kiváló minőségű neandervölgyi genom elérhető manapság, a kutatók azonosíthatják a genetikai változásokat, amelyek sokban vagy az összes neandervölgyiben jelen voltak, így megvizsgálhatják azok fiziológiás hatásait és megvizsgálhatják azok következményeit, amikor a mai emberekben előfordulnak. Az ilyen változásokat hordozó gént vizsgálva megállapították, hogy néhány ember – különösen Közép- és Dél-Amerikából, de Európából is – örökölte egy gén neandervölgyi variánsát, ami egy ioncsatornát kódol, amely a fájdalomért felelős.

Az Egyesült Királyságban végzett hatalmas népesség-kutatás adatainak felhasználásával a szerzők azt mondják el, hogy az Egyesült Királyságban az ioncsatorna neandervölgyi változatát hordozó emberek több fájdalmat éreznek. „A fájdalom legjelentősebb tényezője az életkor. De az ioncsatorna neandervölgyi variánsának hordozása nagyobb fájdalmat okoz, mintha nyolc évvel idősebb lenne” – mondja Hugo Zeberg, a Max Planck kutatója, vezető szerző. „Az ioncsatorna neandervölgyi variánsa három aminosav-különbséget hordoz a szokásos, modern „változatban” – magyarázza Zeberg. „Míg az egy aminosavszubsztitúciók nem befolyásolják az ioncsatorna működését, a teljes neandervölgyi változat három aminosavszubsztitúcióval jár a mai emberek fokozott fájdalomérzékenységéhez.” Molekuláris szinten a neandervölgyi ioncsatorna könnyebben aktiválódik, ami magyarázza, hogy az ezt örökölt emberek miért szenvednek az alacsonyabb fájdalomküszöb miatt.