A penész káros hatásai

Mindannyian tudjuk, hogy a penész egy kellemetlen dolgot, és sok komoly betegség okozója lehet, leginkább akkor, ha sok időt töltünk olyan helyen, ahol penész található, mint például otthon vagy a munkahelyen.

[wp_ad_camp_1]

A penész hatásai az emberi szervezetre egyértelműen károsak. A penész tulajdonképpen különböző gombafajták összefoglaló nevet és ezeket a szabadban és fedett helyiségekben is megtalálunk. A leggyakrabban előforduló beltéri penészfajták az Alternaria, a Cladosportium, az Aspergillus és a Penicillum. A penész a szervezetbe általában belélegezve kerül be. Az emberi szem számára láthatatlan spórák könnyen elszaporodnak és nem is látjuk, hogy mennyi káros anyag kerül be a levegőbe. A téli hónapokban még jobban kell figyelnünk, ugyanis kiváló körülmények vannak ilyenkor a penész számára, mivel a benti fűtés miatt megnő a páratartalom a lakásban, a levegő pedig nyirkos lesz. Általában a falakon jelenik meg, de ruhákon, könyveken is találkozhatunk vele, mivel számos anyagon képes megtelepedni ls gyakran csak egy foltnak, elszíneződésnek néz ki.

Penész

Penész

Olyan melléktermékei is lehetnek, melyek allergizálhatnak, irritálhatják a légzőszerveket, a tüdőt, az orr nyálkahártyáját, a torkot, de a szemet és a bőrt is. A penészre való érzékenység olyan tünetekkel jár, mint bármilyen allergia, vagyis orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, könnyezés, torokviszketés. Nagyon veszélyes azok számára, akik légzőszervi betegségekkel küzdenek vagy gyenge az immunrendszerük. Ilyenkor a penész fokozhatja a már meglévő betegség tüneteit és akár újabb betegségeket is okozhat. Kifejezetten az asztmásoknak kell vigyázniuk arra, hogy ne kerüljenek olyan környezetbe, helyiségbe, ahol penészveszély áll fenn. Léteznek olyan penészfajták, amelyek súlyos fertőzéseket, tüdőbetegségeket, a tüdő szöveteinek hegesedését okozhatják.