A Prada márka története és jellegzeteségei

A Prada egy olasz luxus divatház, amelyet 1913-ban alapított Mario Prada. Szakterülete a bőr kézitáskák, utazási kiegészítők, cipők, konfekció, parfümök és egyéb kiegészítők készítése.

[wp_ad_camp_1]

A céget 1913-ban Mario Prada és testvére, Martino alapította bőrtermék-üzletként, Fratelli Prada néven Milánóban, Olaszországban. Kezdetben az üzlet állatárut értékesített, és angol gőzhajókat és kézitáskákat importált. Mario Prada nem gondolta, hogy a nőknek szerepet kellene vállalniuk az üzleti életben, ezért megakadályozta, hogy a női családtagok belépjenek a cégébe. Ironikus módon Mario fia nem érdeklődött az üzlet iránt, így Mario lánya, Luisa Prada vette át a Prada vezetését, és csaknem húsz évig vezette. Saját lánya, Miuccia Prada 1970-ben csatlakozott a céghez, majd 1978-ban vette át az anyja feladatait. Miuccia vízálló hátizsákokat kezdett gyártani a Pocone-ból, egy nejlonszövetből. 1977-ben ismerkedett meg Patrizio Bertellivel, egy olasszal, aki 24 évesen kezdte meg saját bőráru-üzletét, és nem sokkal később csatlakozott a céghez. Tanácsot adott Miucciának a cég üzleti ügyeiben, és őt követte a cég élén. Az volt a tanácsa, hogy szüntesse meg az angol áruk behozatalát, és cserélje ki a meglévő poggyászokat.

Miuccia 1978-ban örökölte a céget, mire az eladások elérték a 450.000 dollárt. Mivel Bertelli üzleti menedzserként volt mellette, Miuccia időt kapott arra, hogy kreativitását megvalósítsa a vállalat tervei között. Folytatta ötleteinek beépítését a Prada házába, amely megváltoztatta azt. 1979-ben adta ki első hátizsák- és táskakészletét. Kemény katonai fekete nejlonból készültek, amelyet nagyapja a gőzhajók fedezékeként használt. A kezdeti siker nem volt azonnali, mivel a hirdetések hiánya és a magas árak miatt nehéz volt eladni őket, de a sorok az első kereskedelmi slágerekké váltak. A cipőket és táskákat a Miuccia Prada szállította a 2005-ös nyári szezon kollekciójából.