A protein-kinázok jelentősen hozzájárulnak a HIV-betegek immunhiányához

A HIV-fertőzéseket vírusellenes gyógyszerekkel kezelik, amelyek hatékonyan megakadályozzák a betegség kialakulását. Míg a farmakológiai HIV-terápia jelentősen előrehaladott állapotban van, a vírust a jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerekkel nem lehet teljesen eltávolítani a szervezetből.

[wp_ad_camp_1]

A HIV-betegek nagyjából egyötödénél azonban az immunrendszer nem áll helyre a várt módon: az immunrendszer állapotát tükröző CD4 T-sejtek mennyisége alacsony marad akkor is, ha a vérben a HI-vírusok mennyisége nagyon alacsonyra van nyomva a mérési küszöb alatt. Ilyen betegeknél kimutathatóak az immunrendszert erodáló krónikus immunaktiváció jelei. A németországi Erlangen-Nürnbergi Egyetemmel együttműködve a Helsinki Egyetem kutatói már kimutatták, hogy a HIV-vírushoz társuló központi tényező, a Nef fehérje még hosszú ideig folytathatja az alacsony szintű termelést a beteg szövetében miután a vírusszaporodás sikeresen el lett nyomva. Az immunitáscsökkentő tevékenység szempontjából fontosak a Nef által generált, a vérben keringő és a krónikus immunaktivációt elősegítő extracelluláris vezikulák.

Egy új tanulmányban Kalle Saksela professzor kutatócsoportja intracelluláris mechanizmust fedezett fel, amely révén az immunaktivációval összefüggő eseménylánc elindul. „Az új eredmények azt mutatják, hogy a Nef fehérje sejtjelzés útján indítja el ezt a káros eseményláncot: aktiválja az Src család protein kinázait, ami Raf és MAPK protein kinázok aktivációjához vezet. Mivel ez a két protein kináz aktiválódik, megkezdődik az általuk közvetített extracelluláris vezikulák előállítása”- magyarázza Saksela. Az Src, Raf és MAPK protein kinázokat gátló gyógyszereket már klinikailag használják, és a Helsinkiben működő egyetem kutatói is megvizsgálták ezek hasznosságát.