A sakk mint sporttág

Az elmúlt évtizedek alatt a sakk nagyon népszerű lett és rengeteg sakkbajnokságot szerveznek a világ minden táján évente. A sakk egy táblajáték két személy részére, és egyben egy sportág is, ami világszerte elterjedt és nagyon népszerű.

[wp_ad_camp_1]

Maga a sakk szó, amely nemcsak a játékot jelenti, hanem azt a helyzetet is, amikor az ellenfél királya “ütésben van”, a perzsa „shah” szóból ered és uralkodót jelent. A sakknak különféle változatai ismertek. Az elsőhivatalos sakkvilágbajnokságra 1886-ban került sor és a nyertes Wilhelm Steinitz volt és ezzel a győzelemmel ő lett a sportág első világbajnoka is egyben. A nők között az első sakkvilágbajnokságot 1927-ben rendezték meg, amelyet Vera Menchik nyert meg. A sportágban olimpiát 1924 óta rendezne és 1950 óta már rendszeresen évente kétszer, melyet a FIDE szervez és nem köthető össze a Nemzeti Olimpia Bizottság által szervezett játékokhoz. A sakk egy olyan játék, amelyet két ember játszik egymás ellen egy négyzet alakú, nyolc sorra és nyolc oszlopre felosztott sakktáblán, 16-16, vagyis összesen 32 bábuval.

Sakk

Sakk

A két játékos bábui egyértelműen más színűek. A színek elnevezése általában világos és sötét. Az egyszerű, köznapi értelemben vett sötét játékos bábui feketék, a világos játékosé legtöbb esetben fehérek vagy világosbarnák. A játékosok folyamatosan felváltva lépegetnek, és mindkettőjüknek az a célja, hogy a másik fél király nevű figuráját a szabályok szerint bemattolják ( vagyis megtámadják, úgy, hogy a támadást ne tudja elhárítani). A sakktáblák és figurák sokféle anyagból készülhetnek, a jobb minőségűek fából készült figurák, de léteznek üvegből, fémből vagy akár csontból táblák és figurák is. Manapság a legelterjedtebbekk a műanyagból készült figurák. Egy elég bonyolult és összetett játékról van szó, amelyet sokat kell gyakorolni, hogyha jó játékosokká szeretnénk válni.