A sas népszerűsége a különböző kultúrákban

Gyakoriak az olyan állatok, amelyek körül egész mítoszok alakultak ki, és vannak olyanok is, amelyek például csak a háziasításuk miatt lettek híresek. Akármelyik kategóriáról is beszélünk, biztosan megvan mindegyikben az érdekesség. Az, hogy éppen minket mi érdekel, az egy teljesen más kérdés. Amikor utána nézünk valaminek, érdemes több szempontot is figyelembe venni.

[wp_ad_camp_1]

A sas egy olyan állat, amelyről szinte minden ember hallott már, bárhol is él a világban. Természetesen ez nem azért van így, mintha a sas akárhol megélne, csupán azért, mert ez az állat kultuszállatnak is tekinthető. Rengeteg kultúrában és emblémán szerepel, és természetesen mindig mást szimbolizál. Nem lehet egy átfogó jellemzést adni róla, legalábbis ami a jelentésszerepére vonatkozik, hanem inkább csak nagy általánosságokban beszélhetünk. Hogyha általánosan kívánjuk jellemezni, akkor a sas általában a szabadság és a harciasság jelképéhez köthető. Azonban ez a két fogalom minden megnyilvánulásban és ábrázolási módban mást és mást takar. Tehát nem elég csak annyit tudni, hogy a sas általában a szabadságot jelképezi, hanem szükség van arra is, hogy bővebb információkat szerezzünk arról a felületről és közegről is, amelyben megjelenik.

Sas

Sas

Mivel ennyire sok helyen találkozhatunk a sas motívumával, érdemes utána nézni, hogy vajon miért is ezt választották ki. A válasz egyértelmű lehet: elég csak felnézni az égre, amikor egy ilyen madár száll, és megértjük, hogy miért is a sas a szabadság, és egyben az erő jelképe. Bár nagyon sokan nem szeretik az állattartók közül (ugyanis nagyon gyakran ragadja el a baromfit), viszont akkor is mindig a sokak által kedvelt és tisztelt madarak közé fog tartozni. Az indián kultúrában pedig – azt mondhatjuk –, hogy valóságos kultusz alakult ki körülötte.