A spenót elkészítése

A spenót, vagy más néven paraj 30 cm magasságra nő meg. A spenótot a legegészségesebb zöldségként tartják számon, az íz szempontjából különleges táplálék, mivel a kesernyés és sós íze van. A spenótot lehet fogyasztani nyersen is és főzve is, kitűnő alapanyag lehet különböző saláták készítésekor.

[wp_ad_camp_1]

A spenót akkor a legegészségesebb, ha fogyasztás előtt az egy perces hőkezelés módján készítjük el. A spenót hőérzékeny növény, ezért ha egy percnél tovább hagyjuk a forró vízben, akkor elveszti a benne rejlő vitaminokat, ásványi anyagokat. A hőkezelés következtében az oxálsavak nagy része kioldódik a vízben, valamint a spenót íze finom, édeskés lesz. A hőkezelés elvégzéséhez csupán annyi a dolga, hogy egy lábasban vizet tesz fel forrni, mikor a víz eléri a forráspontot, akkor a hőforrást minimálisra kell állítani. Ezt követően az alaposan megtisztított spenótot a vízbe kell helyezni, és egy percig szükséges főzni, fontos, hogy a műveletet fedő nélkül hajtsa végre. Ha az idő lejár, akkor rögtön le kell szűrni a zöldséget, és jeges vízbe kell helyezni őket, azért, hogy minél kevesebb tápanyag vesszen kárba. Végül ízletes, egészséges, vitaminokkal teli spenótot kapunk.

Spenót

Spenót

Onnan tudhatja, hogy a spenótot többet főt, mint, amennyi szükséges lett volna, hogy élénkzöld színét felváltja a barna árnyalat, és ez azt is jelenti, hogy a zöldségből a magnézium egy része távozott. A túlfőzés miatt a zöldség pépes állagot vesz fel, és a vitaminok, ásványi anyagok akár 50%-át elveszíti. Azt a vizet, amelyben a spenót főt nem szabad meginni, vagy újra felhasználni, mivel benne található az a nagy mennyiségű oxálsav, amely a zöldségből távozott. Ha nyersen szeretné fogyasztani a zöldséget, akkor a bébi spenótot válassza, mivel bennük kevesebb az oxálsav.